Gorbus Creative Commons License 2015.07.23 0 0 2255

Sziasztok!

 

Tudtok valamit a suli szervereiről?

Azt, hogy működik-e az internet, néha még most is úgy tesztelem, hogy ping-elem a www.szt-istvan-gimn.hu -t, de most azt látom, mintha "outsource-olták" volna az István weboldalait valami gyümölcstárhelyes szerverre.

Amikor oda jártam (2000 előtt), akkor két relatíve komoly gépe volt a sulinak.

Az egyik a sunny, amiről korábban szó volt itt a fórumon. A Sun Microsystems adományozta 1998 körül, és a nagyobbik számítástechnika teremben (asszem az a Riesz terem) a tanári asztalánál állt, egy elég nagy lapos CRT monitor is járt hozzá. Solaris vagy SunOS volt az oprendszer rajta. IP címe 193.225.240.1 volt, erre oldódott fel a www.szt-istvan-gimn.hu, mert itt volt a hivatalos István-honlap is. Ehhez a géphez a tanulók is hozzáfértek; a tanári asztalhoz meg a nagy monitorhoz nem ülhettek le, de kaptak shell login-t, amit használhattak a termekben levő windows-os tanulói PC-kről, vagy otthonról, interneten (akinek volt). Emlékszem, hogy a fórumon korábban említett Rideg Marci vezényletével itt adtam ki életem első UNIX parancsait. Ezen kívül @szt-istvan-gimn.hu végű e-mail címet kaphatott bárki, és saját weboldalai lehettek, némi tárhellyel. Ez '98 körül nagyon nagy szám volt!

A másik gép a hollo, erről most nem találok semmi infót. Ez egy PC volt, egy akkor igen erősnek számító Pentium-II processzorral. Emlékeim szerint a nagyobbik számtech teremből nyíló szobában volt elrejtve. Gondolom, onnan kapta a nevét, hogy fekete háza volt, ami akkoriban nem volt általános (ritka volt, mint a fehér holló, hihi). Linux-ot, valószínűleg SuSE-t raktak fel rá. Feltehetően az lehetett a cél, hogy a tanulók a UNIX világának megismeréséhez inkább ezt a gépet zúzzák, mint a webszervert és mail szervert vivő sunny-t. Vagy az, hogy az akkor még zárt forrású Solaris mellett az open source világát is megtapasztalják. Nekem úgy tűnt, hogy RM-nek elég komoly tervei voltak ezzel kapcsolatban. Mégis, ez a gép lehet, hogy nagyon rövid életű volt, talán csak egyszer léptem be rá, szintén RM felügyelete mellett. Arra emlékszem, hogy KDE volt rajta, és a Reversi mindig szarrá vert :) Az is rémlik, hogy az IP címe 195.199.6.61, vagy valami hasonló volt.

 

Mi lehet ezekkel a gépekkel most?

A hollo lehet, hogy max. egy évet élt meg, de a sunny úgy tudom, még a 2000-es években is sokáig ment.