"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4629

Kedves losznya!

Köszönöm a gyors választ! Megnéztem a képeket (korábban is próbáltam a neten jó fotókat keresni, de nem igazán találtam). Annyiban pontosítanék, hogy négyféle színű szemcsét találtam, tehát egy szemcse csak egyféle színű (egységes) és mint ilyenből négy különbözőt tudtam megkülönböztetni. Ettől függetlenül (hogy nem arany) nekem nagyon tetszenek, nem bántam meg a sok vacakolást vele, mert legalább elmesélhetem az unokáimnak, hogy ezt is megpróbáltam... :)

 

Megjegyzés: engem sosem érdekelt kifejezetten sem az arany, mint nemesfém, sem az aranymosás, egészen "véletlenül" csöppentem bele a témába. Történt ugyanis, hogy kutat furattunk a kertbe, és az elején olyan sok homokot felszívott összességében, hogy egy homokozónyi, 2 liszteszsáknyi, meg 8 talicskányi homok lett belőle mostanáig (és még lesz is, úgy vettem észre). A gyerekeimmel játszottam a homokozóban, amikor feltűntek ezek a szép, fényes szemcsék. Aztán gondoltam egyet, és egy kisvödörnyi homokot egy tál vízben 0,5mm-es kis levesszűrővel átmostam és átszűrtem, majd a szűrletet kiszárítottam, és egy tálcán apránként egy ecset segítségével átválogattam. A végeredmény látható a képeken. (A kút teljes hossza: 11m, állandó, legmagasabb vízszint: 6m, kút teljes újratöltődési ideje: 45 perc, 3membrános ukrán szivattyúval való szívás időtartama: 17 perc, ennyi idő után fogy el a kútból a víz, +a víz egy kb. 70cm-es agyagréteg alól jön, igazából úgy tapasztaltuk, hogy minnél gyakrabban van szivatva, annál kevesebb benne a homok)

 

Tehát, ha jól láttam/értettem, akkor az arany pelyhek sosem teljesen sima felületűek, hanem "gyűröttek", "rücskösek", akármilyen kicsik is, valamint mindig világossárga színűek és "cakkos", "töredezett" szélűek, és nagyjából ellipszis vagy ovális alakúak. Adódik a kérdés, hogy érdemes-e tovább kutatnom a "kút-homokban" vagy abszolút badarság? Több oldalt is elolvastam itt a fórumról (még nem végeztem vele :), de mindenhol csak patakokról és folyókról volt szó, ilyesmi lehetőségről nem találtam még információt, érdekelne, hogy egyáltalán elméletileg lehetséges-e?

 

Egyébként azért reménykedtem, hogy arany, mert 1. megnyertem volna a családi fogadást, 2. másrészt meg minimális mennyiségű homokot mosogattam át ezért a mennyiségért, 3. találtam néhány fotót termésaranyról és azok között láttam sötétebb sárga-rezes-bronzos színűt is, azért gondoltam, hogy amit én találtam, az esetleg az vagy annak darabkái.

 

Mindenesetre minden tiszteletem azoké, akik akár hobbi szinten, de komolyan, akár főállásban is esetleg ezzel foglalkoznak, mert úgy látom, nem egyszerű kenyér-kereset!

A választ/válaszokat, hozzászólásokat előre is köszönöm!

Szép napot Mindenkinek! :)