Törölt nick Creative Commons License 2015.07.11 0 0 39050

Vannak.

Nekem ugyan nem pannon fehér, hanem debreceni fehér van, de a két fajta gyakorlatilag ugyan azt "tudja", mindkettő intenzív fajta.

Én táppal, szénával és vízzel takarmányozom őket. Vannak adataim olyan debrecenikről, amiket fele táp, fele termény, vagy javarészt terményen tartanak, az eredmények jelentősen elmaradnak a tápon tartott nyulakétól. De van egy még szignifikánsabb példám. :)
A szomszédom szintén nyulakat tart, erősen "régimódi körülmények" között. A most 8 hetes almomban 13 db fióka született, és neki pont aznap fialt az egyik nyula, így átadtam neki 4 db újszülött fiókát. Látom őket, és bizony amíg az enyémek 2 kilósak, addig azok talán 1,2-1,3 (nekem 6 hetesen 1,25 kg), és a "mostoha testvéreik" (akik erősen keverékek) legalább 20-30 dekával nagyobbak, mint az örökbefogadott debrecenik.

Ebben valószínűleg az intenzív fajta tápanyagigénye is szerepet játszik, de, véleményem szerint, a tartási körülményekre való igényesség, vagy érzékenység is.

Az én határozott, és empirikus tapasztalatokon alapuló véleményem az, hogy intenzív fajtát nem intenzív körülmények között tartani értelmetlen, sőt az egyéb, egészségügyi érzékenység miatt kifejezetten nem javasolt. Ugyanakkor ez igaz fordítva is: egy jó kis ellenálló, igénytelen, de gyakorlatilag zéró mértékben intenzív nyulat teljesen értelmetlen (ezt is tapasztaltam) intenzív módon tartani, semmi eredménye.

Előzmény: 58sanyi (39049)