Törölt nick Creative Commons License 2015.07.10 0 0 2477

Ha van hozzá türelmed, akkor a következőket tudod tenni:

 

Vonalanként megnézed, hogy mit lehet referencia útvonalnak tekinteni - ebből van nagyjából 310 darab. Az ettől eltérőek valamilyen módon különlegesnek számítanak. Garázsmenet, hétvégén nem tér be az áruházhoz, vagy egyéb csonka.

 

Ez nem változik annyira sűrűn, hogy ne lehessen egyszer kézzel megcsinálni, viszont oda kell figyelni arra, hogy a GTFS-ben nem feltétlenül jó az ott lévő útvonal. Biztos észrevetted már te is, hogy az útvonalak nem feltétlenül zárulnak önmagukba. Ettől persze lehet, hogy a végállomások jók. 

 

Például:

 

73-as troli Arany János utcai végállomásán a leszállóhely és felszállóhely között nincs felvéve útvonal. Hiszen a troli megérkezik a leszállóhelyhez, az utasok leszállnak és kvázi nem járatban áll át a felszállóhelyre.

Ugyanennek a vonalnak a másik végén, a Keleti pályaudvarnál – legalábbis látszólag – össze van húzva az útvonal két iránya. Ugyanabba a megállóba érkezik, mint ahonnan indul. Logikailag persze nincs kapcsolat az érkező megálló és induló megálló között, csak nem látszik a két irány útvonala között rés, mivel 0 kiterjedésű és amúgy is takarja a megállót jelző pötty. 

 

 

És hogy világos legyen mire célzok, egy példa ennél nagyobb útvonalhiánnyal:

 

213-as busz, Baross Gábor-telepi hurok:

A Mátyás király utca (009447) az utolsó megálló a Kosztolányi Dezső tér felől a referencia útvonalon, mert itt kényszerből meg kellett törni az útvonalat (ezt nem részletezném). Az előző megállóból induló 213-as busz logikailag még a Mátyás király utcáig közlekedik, ott ki kell választani a XIII. utca / Dózsa György útig tartó járatot, ahol pedig a Kosztolányi Dezső térit. Korábban a Mátyás király utcánál bemondta a hangos, hogy végállomás és, hogy le kell szállni. Ezeket amennyire tudom sikerült javítani. Nem FUTÁR hiba és nem GTFS hiba. Az útvonalakat kell rendbe tenni, de vannak ilyenek is. 

 

A lényeg röviden: Az az útvonal, amit az utazástervezőben látsz, a referencia útvonal. Elvileg ez lenne az adott viszonylatnak "Az útvonala". De vannak benne ilyen trükközések, úgyhogy érdemes átnézni, ha esetleg ezt a forrást használnád a csonkák szűrésére.

Előzmény: AlbaCivitas (2475)