Alex Raps Creative Commons License 2015.07.02 0 0 82540

Annak a többségnek amelyik nem vett fel devizahitelt éppen úgy baja van vele csak esetleg ezt nem látja meg közvetlenül, mert amennyivel többet viszek el én a magamfélékkel egyetemben havonta a bankba annyival kevesebbet költök annál amelyiknek nincs ilyen hitele. Mindezek mellett még nem is ez a lényegi kérdés, hanem az hogy ha nem áll ki a devizahiteles a jogaiért akkor a társadalomra igazolhatóan káros banki magatartás még inkább elfajulhat. Azt pedig hogy ez a hitelezési kultúrára nézve mit jelent pedig nem kell bemutatnom. 

Kamatemeléssel kapcsolatban persze nem jól emlékszel, de ezt megszoktuk. Örök sérelmem hogy a 2008-as 3%-os jegybanki kamat emelés megjelent a devizahitel törlesztőrészletemben, miközben nekem a svájci jegybanki kamatok szerint kellett volna éppen fizetnem. Persze nem a hitel egészét, hanem azt a részt, amely a devizához kötődik. A másik kamatos részét a törlesztőrészletnek - amely eredetileg a bank haszna és esetemben ez az eredeti szerződés szerint 2,5% megváltoztathatatlanságát pedig úniós fogyasztóvédelmi irányelv garantálja. Persze ez is elváltozott. Fent felsoroltak közül csak az összeset megszegte az összes "magyar" bank. Ezt a büntetőjogi vonatkozású jelenséget én csak kamatmágiának hívom.

Megint elmesélem mert látom már nem emlékszel rá, de ha a svájci jegybanki kamatváltozásokat lekövetve vették volna figyelembe az árfolyamváltozást, akkor valószínűleg még mindig nem lenne a devizahitel téma. Tudom. Magas ez Kendnek, de ha nem csak a suliban tanult volna és nem ürgelyukból jönne, hanem gyermekszobából akkor nem kellene folyton hülyét csinálnia magából. Súgok: Ilyen vén fasznak mint amilyen Te is vagy már nem fog sikerülni. :)

Előzmény: tcaoe (82538)