ilsi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 12

A MEZTELEN SZOMSZÉDGYEREK
-Mi ment veszendőbe?-
(Egykor): „Itt más világ volt ám! Nem volt hi-fi, meg hangfal. Magunk énekeltünk. Itt a szilvafa alatt. Névnap, születésnap, mikor, mi. Rokonok, kollégák, az albérlő az egész családdal. A férjem tudott vagy száz nótát. Harmonikásunk is volt. Bor meg saját, innét a kertből. Nem, a szomszédok nem kiabáltak. Áthívtuk őket, együtt mulattunk. Minden oldalon kiskapuk voltak a kerítésen. Átjártunk egymáshoz. Kis sóért, vagy ha valami kellett. A gyerekek pláne. Egész siserehad vonult végig a kerteken. Egyszer jön a szomszédasszony, nem láttuk a kis Józsikát? Keressük mindenhol, hát itt van a fásban. Alszik. Meztelen, csak egy bakancs van rajta. Átcsoszogott, matatott a kisházban és elszunnyadt.”
(Ma): Kiskapuknak nyoma sincs; szögesdrót. A régiek meghaltak, az újak nem jöttek át bemutatkozni. A fölső házat eladták, szépségszalont csináltak. De nyilván pénzt többet mosnak, mint hajat. Srégen által 25 millióért kelt el, őket sem ismerjük. Napkollektor, rosszul tájolva, 4 luxuskocsi. Szemben is van gyerek, a miénkkel nem barátkozik. Mint a szülők. Az utcán egyetlen szórakozásuk: veszekszenek a parkolóhelyért.”

HONNÉT A „MEZTELEN SZOMSZÉDGYEREK”?

*A tudomány/technika hozta a szakosodást és a teljesítménynövelést,
*A szakosodás a pénzt, a szétköltözést és az elidegenedést,
*A pénz a kényelmet, a fényűzést (10 000 tárgy a házban) és a civilizációs betegségeket.

Ez az ember tragédiája, a 7 főbűn: superbia (kevélység), avataria (kapzsiság), ira (harag), gula (torkosság), invidia (irígység), acedia (restség).