ilsi
2015.06.24
|
|
0 0
10
|
Az UNIREVUE egyetemista lap téli szemeszteri számában a professzor urak jól megnézhetik magukat. Ha a főiskolák névlegesen teljes autonómiával rendelkeznek is és a "tudomány szabadságát" őrizni hivatottak, valójában az Uni és az ipar között egyértelmű függőségek és érdekképviseletek vannak. Az állami pénzelés még egy minimálfölszerelésre és a docensek fizetésére sem elég. Így a főiskolák javarészt az ún. 3.eszközforrásból tartják fönt magukat, ami több-kevesebb ipari befolyást jelent. Ez a klikk-szövetkezés a nyilvánosság kizárásával, a "demokratikus folyamatokon" kívül jön létre. Hogy az egyetem a kapcsolatot az iparral megkönnyítse magának, létrehozta az ún. "An-Institut"-konstellációt. A professzor "szabad" státuszt kap, intézetét pedig kiadja kvázi bérbe az egyik érdekelt konszernnek. Ő maga azonban megmarad szavazattal bíró egyetemi alkalmazottnak. Így a Kölni Egyetem munkaegészségügyi tanszékének új vezetője nemcsak a fizetését a RUHRKOHLE AG-tól kapja, hanem egy csomó munkatársat is a vállalattól. Így helyezte az állam a munkahelyi károsanyag-kivizsgálásokat nagy bizalommal a RUHRKOHLE kezébe...
Ellen-Egyetem: Az ALBERTA MAGNA Ha ezt Albertus Magnus, a kölni egyetem alapítója látná, elképedne: cirkuszkocsi a tanárképző fakultás előtt, mint az ő, igazi egyeteme. Mert az óriási, magasztos épület már nem UNIVERZITÁS, nem a bölcsesség és erény, nem az egyetemes tudás keresőit találjuk ott, hanem a mindenható gazdaság kiszolgálóit, szakbarbárokat a szakbarbárok között, szponzorvadászokat, a fiatalság pedig egymást tapossa egy magas fizetésű orvosi, ügyvédi, vagy menedzseri posztért...
Az alternatív egyetem egyik leglátogatottabb rendezvénye az ún FRIEDENSVORLESUNG volt (1981). Reagan bonni látogatásakor fél millióan tüntettünk, utána szerelték le a Pershing-atomrakétákat Rheinland-ban.
Az ALBERTA MAGNA előadásai: tudománykritika, atombomba, életalapok, napelemek, pénz, Umweltkarte Köln, feminizmus, gázfegyverek.
Köln, 1992. |
|