selay Creative Commons License 2015.06.23 0 0 275


"Van idegen tűz is, mint tudjuk, Nádáb és Abihu esetéből, vagy amikor arról olvasunk,
hogy az első fenevad tüzet hoz le az égből... ez sem Istentől lesz, gondolom."

Vajon van-e a világegyetemben bárhol is bármi, ami nem Istentől származik?
Ha lenne ilyesmi, az azt jelentené, hogy önteremtő az a bizonyos létező, mert ha nem Istentől eredeztethető, akkor honnan van?

Nádáb és Abihu  esete az "idegen tűzzel" pld. bizonyítja számomra, hogy csak és kizárólag azért volt a tűz idegen, mert megkerülte Isten rendelkezését a használata, azaz "ember alkotta istentiszteletet" mutattak be, amikor Isten rendelkezését félredobva áldoztak tűzzel. Tehát nem a tűzre mondhatjuk azt, hogy nem Istentől volt, hanem a mód, ahogyan bántak azzal.

A fenevad, amikor a Jelenések szerint majd tüzet hoz le az égből, vajon Isten tudta és engedélye nélkül teszi? A fenevad eredetileg talán nem Isten szolgája volt-e akiről azt olvassuk, hogy tüzes angyalnak lett teremtve (lázadása előtt). Tehát ez a tűz is, mint minden, Istentől származik, Aki teremtette a Pusztítót is vesztésre (Ézs. 54;16) Gondoljunk csak Szodomára és Gomorára.

Vagy amit Kari testvérem nagyon frappánsan említett a Luk. ev.-ból, hogy a tanítványok felismerték e tűz kettős hatását: az ellenségre/gonoszokra megemésztő, az igazakra megszentelő. Ebben keresztelt Jézus, talán azért is mondta a tanítványainak: "nem tudjátok milyen lélek lakik bennetek"! Mivel ők nagy ügybuzgalmukban legszívesebben megsemmisítették volna az általuk bűnösnek ítélteket, az égből lehozott tűzzel. Jézus Krisztus azonban meginti őket!
Mert hogyan is akar bűnös ember egy másik bűnöst elítélni, és megbüntetni, főleg azok után, hogy az Úr Jézus a megbocsátást hirdette.
Számomra ez a példa amúgy azért is nagyon érdekes, mert amikor a tanítványok a pusztító tűz lehozásáról kérdezték, nem mondta az Úr, hogy ez lehetetlen, hanem önvizsgálatra célzott!

Előzmény: frissszél (272)