szocske_ Creative Commons License 2015.06.23 0 1 3413

Nálam árban, normál nappali tarifával -5Cfok körül azonos a klímás fűtés ára a gázzal.
H tarifa és jobb COP klímakészülék esetén ez lemenne vhová -10, -15 fok környékére.

H tarifám a napelem miatt nincs.

mivel a házamon elég gyér a szigetelés, komfortban 0 fok alatt már inkább a gázt használom.

A gázszámlám éves 200 ezer Ft volt, a villanyszámlám (klímás fűtés nélkül) 60 e Ft volt.

Tavasszal és ősszel klímával fűtve a gázszámla lemegy kb. 100-120ezerre, a villanyszámla cserében persze megemelkedik 100-120-re.

Tehát csak 1 db klímával spórolok minimum 60 ezer Ft-ot évente a fűtésszámlán.

Ha kedvező az időjárás, akkor többet, hiszen a klíma hatásfokát jelentősen befolyásolja kinti hőmérséklet, mint a gázkazánnak mindegy.

Ha nem lenne napelem, lenne H tarifa, így a megtakarítás is több lenne

Mivel nem H tarifát, hanem napelemet választottam (2,75kWp), ez a számítások szerint várhatóan nullázza a 120 ezres villanyszámlát.

Azaz a klíma+napelem beruházás eredményeképp a korábbi 200+60ezer éves számlákból csak éves 100-120 ezer gázszámla marad.

Egy ekkora méretű napelem és egy hasonló klíma együtt 1,6M Ft körüli beruházás, a megtakarítás éves 140-160 ezer Ft.

Még nincs elég tapasztalatom, a klímám januártól, a napelemek áprilistól vannak meg, ezért a számok egy része csak pesszimista becslés.

Ezt biztosan hozza a rendszer, de megeshet, hogy ettől jobb értékek jönnek majd ki, mivel a napelem termelése és a klíma hatásfoka az időjárástól függ...

A telekom gázpiacról kivonulásával nekem eleve 3%-kal nőne idéntől a gázszámlám (ennyi volt a kedvezmény a listaárból), így máris ennyivel több lesz a megtakarítás.

Ami még fontos: a gáz ára éves 1200m3 felett magasabb. A klímával én épp leviszem 1200 alá, így pont a "drágább" gázt spórolom meg.

Előzmény: mmormota (3411)