szölőszem Creative Commons License 2015.06.13 0 0 18692

Véleményem szerint a Néro,és még sok más fajta egyes példányai azért rúgják el a termést,mert egy hibás gén jutott domináns szerephez.Nem nálatok,hanem az oltványosok anyatelepén egy-két tőke virágzata mutálódott.A jelenség nem tömeges,az én Néróm teljesen tökéletesen köt.Ha visszagondoltok,hogy melyik oltványostól vettétek,lehet hogy a szálak egy helyre vezetnének.Mivel a jelenség évek óta ismétlődik,nem lehet környezeti okokra visszavezetni,mert minden év más,és mindenkinél egy kicsit más a talaj nyomelem összetétele.

Ugyanez a jelenség megfigyelhető volt a Kadarka esetében is,csak ott tömeges méretű volt,és állami beavatkozást igényelt.Újra szelektálták,és most ez az ősi Hungarikum újra a régi.

Mivel a Nérónak legalább 4 szülője van/Seyve Villard-375,Gárdonyi Géza,Medoc noir,Csaba gyöngye/,valószínű valamelyik szülő labilis génje "elszabadult",és ez okozza a problémát.

Erre a jelenségre fel kellene hívni a hatóság figyelmét is,mert ŐK nem hiszem hogy olvassák a fórumokat.

De ha már itt tartunk,érdemes volna vitát nyitni hogy egyes csemegeszőlő fajták egyes egyedei mért meddőek?Nekem 7 olyan fajtám van/volt/,amelyek 7 év alatt egyetlen fűrtöt nem hoztak,bármilyen metszési mód kipróbálása után sem.

 

 

Előzmény: Falusi1 (18683)