FahrgastÖ Creative Commons License 2015.05.27 0 0 topiknyitó


39 éves nő vagyok, életemben először 2014. szeptemberében kisebb veseköveket diagnosztizáltak nálam. Az egész ősz és tél szinte egy merő szenvedés volt sok-sok Rowatinex, folyadék, Nospa, kórház és maszek urológus hálójában... Csupán 3 jó (görcsmentes) hetem volt.... 2014. november 15-én lecsúszott egy veskő az ureterbe...éreztem. Az urológus (akihez maszekban is jártam) a kórházban UH-val nem találta meg a követ, ugyanaznap a belgyógyászaton CT és UH segítségével kimutatták...majd félnapos kórház után este fél 9-kor hazaengedtek a görcseimmel... Szenvedtem tovább... Közben már 10 kg-t fogytam, idegileg kivoltam, aludni alig... dolgozni alig...

2014. decemberében nagy nehezen bekerültem ureterkő-zúzásra, de csak rosszabb lett a helyzet...
Végül 2015. januárjában (egy másik kórházban) segítettek rajtam és műtéti úton (ureteroskopia) eltávolíották a kb 2,7 mm-es elakadt követ a jobb oldali ureteremből...

A műtét alatt kiderült, hogy erős ureterszűkületem volt (az operáló orvos hegesnek látta az uretert, zúzás miatt???), így ureterbemetszést is kellett végezni, majd felhelyeztek egy DJ-katéteret, hogy tágítsa a vesevezetéket.

Lelkileg sokkolt ez az egész... az első hét a katéterrel nem volt egyszerű (véres vizelet, fájdalom). Már 13 kilóval voltam kevesebb.  A katétert 6 hét után eltávolították. Utána elég jól voltam. Nem mondom, hogy néha nem volt érzékeny a műtét (bemetszés) helye (főleg menstruációkor vagy hideg frontok idején), de gondoltam ez vele jár.


Most azonban megijedtem:
A május 1-i hosszú hétvégén kirándultunk, nagyon sokat mentem és pénteken voltunk egy gyógyfürdőben is fürödni, szombaton gyalogos városlátogatáson voltunk, nagyon jól éreztem magam, még vasárnap is, kirobbanóan voltam.
Hétfőn is mentem sokat, délután azonban ahogy kiszálltam az autóból, belémjött menet közben a fáldalom, a bemetszés helyén (hugyhólyag és az uréter találkozásánál)... Este is 2-szer 3-szor jól belémszúrt, aztán elmúlt, de még most 3 hét után is érzem, hogy jobb oldalon van ureterem. A műtét óta ilyet még nem tapasztaltam. Vizeletem teljesen normális színű, mennyiségű.
Vettem Valurinált és kamilla teát iszok. Rowatinexet is vettem be... Mintha kicsivel jobb lenne mint tegnap.


Természetesen el fogok menni kontrollra, de annyira félek, mert nem szeretnék mégegyszer ezen a tortúrán átesni...

Szóval, ha vannak sorstársaim, megoszthatnátok a tapasztalataitokat...

1. Vajon 4 hónappal a műtét (uretersoskopia- szűkület miatti uretermetszéssel) illetve 3 hónappal a DJ katéter eltávolítása után után ez normálisnak mondható, amit most leírtam?

2., A műtétet végző orvos említette, hogy az ureter visszaszűkülhet. 3 hónap alatt vajon ez megtörténhet?

3. Vagy ismét kövem lehet? 3 hónapja nem volt, azóta rengeteget iszok és mozgok...

Köszönet, ha válaszoltok és leírjátok tapasztalataitokat.