Sanci07 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 18519

Kedves RAMBO és Szölőszem! Én is a zöld módszert támogatom,kértem is ha tud valaki valami jó módszert szívesen kipróbálom.Annyit viszont tudok hogy a régi hagyományos fajtákat csak kontakt szerekkel nem lehet megvédeni.Ezért használom a felszívódókat virágzáskor és nem máskor mert jobbnak tartom a megelőzést mint a gyógyítást.Mikor nem így tettem pl:a kékfrankosomat mindig elkapta a lisztharmat és ez nem tetszett.A Nérót én is csak kontakt szerekkel védem,és minden évben tökéletes!A másik az hogy néhány topik társ írja hogy ilyen vagy olyan fajta nem betegszik meg,de egészen másképp viselkedik 10-20 tőke mint 1000,utóbbi könnyebben fertőződik meg.Csemegében főleg zöld művelésre hajtok,de csak néhány fajtám van ami bírja felszívódó nélkül,ezek a Nagyesda,zaporozsec,Dunav és az Éva.Ők elvannak kontakt szereken is de a többi vírágzáskór igényli a felszívódó készítményeket.Mikor a bogyók megjelennek már csak kontakt szereket használok,így biztos hogy a bogyókban egészség kárósító szermaradványok nem lesznek.Szerintem a borom se rossz erről talán Szölőszem tud nyilatkozni.Egyébként borszőlőben ez lesz az utolsó évem,jövőre már csak a csemege marad,aztán lehet hogy később újrakezdem,de csak korszerűbb fajtákkal!