hivi Creative Commons License 2015.05.22 0 0 19194

"Nekem mindössze annyival van bajom, hogy a nyugta mellé adott fecnire egy szóval nincs ráírva, hogy az a jegy. Ha valaki elveszíti, kidobja, mondván, hogy az neki nem kell, vagy a kisfia/kislánya összegyűri/rágja a sorban, mire sorra kerülnek, hogyan igazolja az utazási jogosultságát?"

A START-os jegyeknél eddig csak olyannal találkoztam, amire rá volt írva, hogy jegy. A lenti mintán is szerepel, hogy jegy. 

Az már más kérdés, hogy a vasúttörténeti park kerti kisvasútján mi a helyzet. Jómagam találkoztam NAV-os pénztárgépekkel. Minden gépnél alapkövetelmény, hogy a különálló, adómérték szerint besorolt gyűjtők külön-külön kerülnek göngyölítésre. A gyűjtőkhöz tartozó termékek (PLU-k) fajtánként megnevezhetők. Azaz nem muszály, hogy az szerepeljen rajta hogy PLU1 500 Ft, a helyébe mehet az érintett termék megnevezése. Ez szépen látszik egy TESCO-s számlán is: pl.  Amodent fogkrem 245 Ft.

Ugyanígy be lehet állítani, hogy a PLU 1 helyében az szerepeljen pl. PARKVASÚTI JEGY, vagy hasonló. Ekkor már egyértelmű lenne. Egy pénztárgép több megnevezést is tud tárolni, szóval lehet még cifrázni: KEDV. PARKVASÚTI JEGY, TELJ. PARKVASÚTI JEGY, HAJTÁNYJEGY, stb... Mindez beállítás kérdése. A hatóságnak meg az a lényeg, hogy korrekt megnevezés szerepeljen rajta, pl ne legyen az odairva, hogy DINNYE, miközben parkvasúti jegyről van szó.

Esti pénztárgépszámlálásnál is könnyebb az elszámolás: a gép nevenként külön-külön összegzi a bevételeket. Ha pl. ugyanaz a kassza elszámol többféle terméket, akkor termékenként látható, hogy mennyi került eladásra és mekkora volt a bevétel. Ezt ma már minden mezei pénztárgép megcsinálja. 

SZVSZ. csak be kell állítani a nyugtát adó gépet. 

Előzmény: Pedro Gonzales (19192)