The_Rible Creative Commons License 2015.05.12 0 0 129311

Ha megenedsz egy kis okoskodást: IV Béla királyunkról van ugye szó, akit a tatárok elől menekülve először a trauiak (Trogir) fogadtak be, majd a tatárok közeledtére tovább menekítették az alább említett Okrug Donjitól (Ciovo déli partja mentén található) nem messze levő Kraljevác szigetre (innen a neve is, a kiráyra utalva).

A tatár elvonultával IV Béla még egy darabig a környéken maradt, konkrétan Klissza várában (így ugye azért jobban ismerős),

 

További érdekesség, hogy IV Béla két lányának is Splitben van a nyughelye, nem is akárhol, hanem a Diokleciánusz palotában, konkrétan a Szent Domnius templom bejárata felett elhelyezett két szarkofágban. Arra járva érdemes megnézni. Hogy kik a leányok? Hát Margit és Katalin.

 

Hoppá, akkor hogyan került később a nyulak szigetére Margit, ha ott hunyt el? Hát úgy, hogy ez nem az a Margit. Még a menekülés alatt elhunyt Margit után még Klisszában megszületett a következő leány, akit szintén Margitnak neveztek el, de felajánlották istennek Magyarország megmentéséért. Mint tudjuk a megmentés sikerült, a tatárok elvonultak, Margit (immár a második és egyben II. Margit) pedig 3 évesen Veszprémbe került domonkos apácákhoz majd később bevonult a nyulak szigetére kolostorba. Később ő lett a Szent Margit.

 

Nem kéretik összekeverni skócia védőszentjével, aki szintén egy árpádházi leány és szintén Szent Margit, de ő kb. 200 évvel korábban élt, és Szent István unokája volt.

 

További látnivaló a környéken még Salona romjai, melyet Hun tezsvéreink dúltak fel.

Előzmény: hul (129306)