tucsi54 Creative Commons License 2015.05.10 0 0 1022

Valószínűleg annyira szorul a modelled, hogy a motor képtelen megforgatni. E miatt inkább csak a Napot forgatja, és a Merkúr fogaskerekét rögzítő hernyócsavar körbekaristolja a Nap tengelyét.

Szedd szét a modellt, és a magazin részletes rajzai alapján rakd össze újra. Minden fázis után ellenőrizd, hogy a Napot kézzel forgatva könnyen járjon a rendszer. Nem elég egy kicsit megforgatni, mert a fogaskerekek többszöri körbefordulás után kerülhetnek olyan együttállásba, hogy megszorulnak.

Az én tapasztalatom az volt, hogy már a Merkúrt tartó fogaskerék, és a hozzá kapcsolódó fogaskerék szendvics is összeszorult. Be kellett vetnem a fogaskerekeket eltávolító fóliás módszert. Kritikus volt még a Föld felszerelése. Többszöri körbefordulás után ez is erősen szorult. Itt a szigszalagos megoldás segített (lásd a néhány hozzászólással korábban belinkelt javaslatokat). 

Nem szerencsés abban bízni, hogy majd a motor elég erős lesz ahhoz, hogy átsegítse a modellt a szorulásokon. Ez végső esetben tönkre is teheti az alkatrészeket.

Szétszerelés és újra összeszerelésnél ügyelni kell az alkatrészek sorrendjére. Rossz sorrendben összeszerelve garantált a szorulás, vagy a fogaskerekek nem érnek össze. Ha nem vagy biztos, hogy melyik alkatrész következik, le kell számolni a fogaskerék fogainak számát. A magazinban ezek az adatok megtalálhatók. A korábban készített oldalnézeti rajzomon is megtalálod:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127352011&t=9216558

Előzmény: Tasina67 (1019)