Lutra
2015.05.09
|
|
0 0
1112
|
Én meg azt mondom, kedves Milu, hogy egy versben még a rímnél is fontosabb a hangulat, az emóció, amit kelt az olvasóban. Ilyen értelemben akár még szaggatottan 'ritmustalan' is lehet a mű. Mert nem kell, hogy a vers elandalítson, nem kell, hogy énekelhető legyen ahhoz, hogy megérintsen valakit. Túl vagyunk már a klasszikus értelmezésén a költészetnek, nem 'csak' Petőfi, nem csak Babits és Arany János stílusa lehet az ideál.
Csak kapásból mazsoláztam egy kicsit és találtam az alábbi művet, amelyben pl. alig található rím és mégis -szerintem- szép vers.
Kiss Dénes
Időző
Meg kell fejtenem ki vagy mit akarsz velem mennyi benned az áhitat a barátság a szerelem Visz-e szorongás napfényes utcákon át az élesre csiszolt őszben hol mint kristályrácsok villantják puszta fakoronák a Nap cserepeit s pókháló ejti csapdába az időtlent
Meg kellene fejtenem e nagy szelidgesztenyék alatt vonásaid keresztrejtvényét csönd-kondító pillantásodat s ki vagyok neked te nekem ki vagy? Hadd tudjam meg e tiszta szavú őszben amiért e végtelen pillanat ragyogó tisztásán elidőztem
|
Előzmény: MILU (1110)
|
|