monica1975 Creative Commons License 2015.04.25 0 0 13

A Mágnás Miska az különben Latabárékkal ütött nagyot, úgy sokszor megy a tévében, én még szegény Bajorral, meg Oszvald Marikával láttam, és hát gondolom Imre halála miatt szünetel jelenleg, állítólag Peller Karcsi fogja helyettesíteni.  A Marica zenéje különben tényleg szép, de én hallottam sokkal jobb előadásban is a dalokat, talán azért nem tetszett az operettes produkció.

Most, ha a Sybill felkerülne az kérdés mennyi embert vonzana, szerintem nem sokan ismerik, szóval ezért gondolom a raktárat, meg amiatt, hogy a Régi nyár meg a Lili bárónő már elég nehezen fogy, előbbit nem láttam még, és hát az az érzésem, lehet leveszik akár a Kaukázusi krétakört, mert még ez a pár jegy se fogy rájuk. Gondolom azért lett Huszka másik darabja a Mária Főhadnagy, de neki van még a Bob herceg is meg a Güll baba ami ismert, tehát valamelyik futhatna a Lili helyett a raktárban. A régi nyárt láttad? Az milyen?

Hát igazság szerint az operettre a jegyek nem nagyon futnak mostanában, még a Csókos asszony, a Mágnás Miska és a Viktória az igen, meg persze a Kálmán operettek. Lehár Víg özvegyét, ha jól tudom az opera adja akár Offenbachot meg Starusszt, A Hoffmann meséi épp ma megy az Erkelben biztos jó lehet, bár az opera inkább. Strauss Cigánybáró is rég ment már, pedig híres operett, lehet az kerül műsorra, de az opera is felteheti.

Sok híres operett van amit nem játszanak, csak kérdés mennyien néznének meg, ilyen pl. Lehár Paganinije vagy Guidittaja, de ezek már opera felé mennek, tőle a Luxemburg grófja az megy jelenleg Szolnokon. Az is fura nekem, hogy a 1930-as évek legsikeresebb operettje Európában Ábrahám Pál Hawaii rózsája c. műve volt, akkoriban állítólag több mint 60 színházban ment egyszerre, és ennek ellenére mi lehet ezzel a darabbal, mert max néhány dalt hallani belőle gálákon, vagy a Viktória és Bál a savoyban operettbe beszúrva. Hát az se igazán operett szerintem, németül rengeteg felvétel van belőle a youtuben, inkább jazz zene meg opera felé hajló áriák, szóval végül is akár azt is elővehetnék, de abban pálmafalevélben kéne futkosniuk a hölgyeknek meg kissé alulötözötten, de lehet bejönne a férfi nézőknek...

A Musicalak viszont inkább azért más színházakban futnak, most nem tudom milyen lehet az új darab, de pl. Szörényi késői műve a Veled uram, hát azt nehezen bírnám végignézni.... rengeteg musical van ami jó, de erről majd máskor írok....