Funghi Creative Commons License 2015.04.25 0 0 18753

Rövid helyzetjelentés Prágáról és a megszokott kocsmákról.
Egy kicsit bővebb lesz, hátha idevetődik új látogató, aki kocsmát keres Prágában és alsóerjesztésű világos tömegterméket szeretne inni, de ne 5 évvel ezelőtti bejegyzéseket olvasson. (a következő sorok megerősítik, hogy sok régi bejegyzés megállja a helyét most is - így ezen irományt fogjuk fel megerősítésnek)
Egy dolgot ki lehet jelenteni az elején - érdemes Húsvét hétfőt követően munkanapokon Prágába menni. A legtöbb kocsmába be lehet férni és a turisták egy m2-re eső száma is még az elfogadható szinten van - 99 %-ban Ázsiából érkezettek, ők meg nem sok vizet zavarnak a kocsmák látogatásában.
U Medvídků
www.umedvidku.cz
Étel választék és ár szempontjából még mindig a legstabilabb hely a belvárosban és a Budvar is a megszokott, jó minőségű.

U zlatého tygra
www.uzlatehotygra.cz
Azért nyitás után 2 órával nagy szerencsével sikerült leülnünk - öten voltunk, amit már határeset sok egységben a bejutáshoz.
Az asztalon a szokásos foglalt tábla szerepelt 18 órai időpontra.
Enni nem ettünk semmit, de jelentős mennyiségű Pilsenit fogyasztottunk jó szintidővel, melyet a pincérek a foglalt tábla későbbi időpontra vonatkozó cseréjével díjaztak, kaptunk még egy óra haladékot. A sört még mindig kérés nélkül hozzák, amint kiürült a korsónk - kb 10-30 sec idő alatt.

Pivnice Štupartská
www.pivnicestupartska.cz
Uzené rybí matesy - az általam ismert prágai helyek legdrágább, de egyben legjobb heringjét sikerült itt elfogyasztani 10-s tankos Gambrinus kíséretében.
Sajnos sok helyen már nem szerepel a Gambinus "második" sörként, így keresni kell (a belvároban), mint a Staropramen-t is.

Hostinec U Rotundy
Régi kocsmahangulat megmaradt - itt megállt az idő annak ellenére, hogy full belváros, bár kiesik a turisták érdeklődési köréből.
Érdekességként érdemes elolvasni ezt:
http://www.pragaisorozok.hu/index.php?menu=sorozok&varosresz=stare-mesto-ovaros&id=hostinec-u-rotundy-a--kortemplomnal
2010-ben írták róla és szóról szóra ezt lehet tapasztalni most is!

Hostinec U Kocoura
Egy pillanatra megijedtem, mert elfelejtettem, hogy 12 órakor nyit és 11:50-kor úgy nézett ki kívülről, mintha bezárt volna - tovább is rohantunk a Vizilóba.
Később visszatérve, olyan fél 3 környékén is lényegében üres volt.
A sörválasztékból eltűnt a Budvar - Pilseni, Bernard és barna Kozel a lehetőség.

Pivnice U hrocha
Ezen vendéglátó ipari egység is 12 órakor nyit, de a nagyon kedves pincérek 5 perccel hamarabb ki is nyitottak miattunk - zárva volt az ajtó, de az ablakon keresztül látták, hogy ott toporgunk szomjasan és beinvitáltak minket. Pilseni az egyetlen csapolt sör, ami kimondottan ízletes náluk.

U Černého Vola
Megszokásból benéztünk már csak a Kozel sör miatt is - egy kicsit féltünk a korábban itt olvasott élmények miatt. Valószínűleg nem az a picér volt, mert minden teljesen rendben volt - kiszolgálás, sör - bár nem ettünk semmit. A tojásos pirított knédli kockák eltűntek a kínálatból, máshoz meg nem volt kedvünk.

Előzmény: Funghi (18711)