Garázslakó Creative Commons License 2015.04.23 0 0 758

Mindent arra kell használni, amire való.
Lehet akármilyen digitális csilivili, a farmert nem fogja megvarrni, míg a 20ezer Ft-ot érő 50 éves Csepel 111 simán megvarrja.
Ma is vannak ipari gépek, és elmondható hogy az elmúlt 30 évben nemigazán drágultak annak ellenére, hogy sok kényelmi elektronikával lettek ellátva.
A háztartási gépek viszont komoly változáson estek át. Annyi fémből, amiből pl. egy Lucznik készült 30 éve, ma 5db gépet készítenek. Rájöttek a gyártók, hogy nem kell azt annyira tutira megcsinálni, mert nincs rá szükség. Azt kell mondanom, igazuk van. Átlagos használat mellett kb. 10 évet simán kibírnak.
Az a helyzet, hogy az ipari és háztartási gépek között még nagyobbra nőtt a különbség, mint régen. Évente 1-2 farmer felvarráshoz nem veszi meg senki az iparit, hanem elviszi egy ruhajavítóba. (ez így helyes)
A jobb minőségű háztartási gép 100ezer körül van. (farmert persze ez sem varr) Ilyenkor sokan levegő után kapkodnak. Emlékeztetem őket, hogy 30 éve egy Naumann kb. 1 havi átlagkereset volt, tehát ha így vesszük, ma sem túl drága a 100ezres gép. Persze amíg a Lidl-ben van 20ezerért is, akkor én mondhatok akármit. Megveszi, varrni nem tud vele, aztán ott áll a szekrény aljában 20 ezerért.