Ez olyan "semilyen"... kordonnak nevezhető néhol, máshol tőkés, megint máshol a falon lóg, vagy ami van azon (pl. mandulafán). A sortávolság viszont a kordonnak megfelelő (nem szabályos, de kb két nagy lépés), a tőketávolság 1-1,5 m, de itt sem szabályos. A sorközök eleinte--kb 10 évig-- tisztán voltak tartva, de már hosszú ideje benőtte "minden". A tőkék tövét viszont többé kevésbé tisztán tartom. A sorközt kaszálom kézzel 2-3 szor. Kezdettől fogva nem permetezem egyáltalán, amit a Zweigelt, Cserszegi fűszeres s egy két csemege nem nagyon szeret (2014 ilyen volt, de előtte két év tökéletes).
A Bianka, Néró, Eszter viszont szinte mindig elfogadható... Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Cserszegiről viszont leszedem a beteg hajtások s levelek egy részét, ha a tavasz hűvös (orbánc és az atka miatt--ha jól tudom) Múlt évben bár esős volt mégis a lisztharmat tarolt legtöbb tőkén...
Ezt ne utánozza senki, mert igy nem lehet meggazdagodni, viszont igy bizos vagyok abban, hogy amit eszek és iszok abban nincsen semmi méreg... S hogy még tovább "bosszantsam" a társaságot: a bort sem kénezen, nem fejtem és nem romlott meg egyszer sem a borom. Igaz a múl évi borból-kiforrt- pálinka lett--kevés, de jó... Ráadásul egyre inkább csak ezt a tényleg "bio-t" tudom meginni... Már rég nem kóstoltam olyan bort, amelyben nem lett volna valami "mű", amit ha nem is azonnal, de kicsit később észreveszem... Most egy Egri palackozott Bikavért vittem le a pincébe, majd jó lesz valakinek jelszóval.
No de nem bosszantok tovább senkit...
üdv PJ