M.machinátor Creative Commons License 2015.04.19 -1 2 17611

Szervusztok.

 

Egy pár szót a műgyantákról:    -Epoxi

                                                   -Poli észter

                                                   -Vinil észter

                                                   -Acryl-észter

 

 

Hogy csak a legfőbbeket említsem.

 

Epoxi : minden esetben két komponensű (legalább is tudomásom szerint)

 

Kötési ideje állt:6 - 48 óra de a ragasztók akár 2-4 óra alatt is (nem keverendő a kötés idővel).

Keverési arány állt : 1/1 -- től   1/25  /  1/75

 

Poli észter : állt. két komponensű (vagyis inkább három).Szóval van a gyanta aztán van az edzője és van az edző gyorsítója.A kötési idő gyorsaságát az edző gyorsítóval lehet beállítani ami a kobalt 0,5-4%-os adagolását jelenti . Az edző Etil-Metil peroxid vagy lehet Butil is ezt 0,5-1,5 közé kell beállítani.A lefolyási idő : 10 - 75 perc között  szokott mozogni.(igen durva reakció hőmérsékleteket produkálva).Erőteljessen zsugorodik (2-4%,hőmérséklet függő akár 140-160 C)vastagságtól függően.

Az észterek általában nem kötnek meg  a szabad levegőn ezért vagy vacuum kell nekik vagy valamilyen oxigen elzáró anyag ami lehet egyszerű parafin is.

 

Vinil észter :  a poli észter fejlesztett változata.Állt a kobalt előre be van keverve (ha egyáltalán szükséges).Az edző ugyan csak valamilyen peroxid 1-1,5% ban.A lefolyási idő 20-40 perc és a melegedés jóval enyhébb , persze a zsugorodási tényező is csak 0,5-2%.

 

Az észterek ára töredéke az epoxi árának.

 

Acryl észter : az észterek tovább fejlesztett változata (ebből már biztos van egy komponensű és nedvesség hatására kötő is).Zsugorodás már szinte elhanyagolható (persze gyártótól függően). Álltalában autó lakkoknak szokták használni , (persze az áruk  jó magassak) viszont a kezelhetőségük és az átlátszogássuk igen jó!!!

Előzmény: SchefferJ (17606)