Törölt nick Creative Commons License 2015.04.15 0 0 90061

'Kézből fúrásra inkább alkalmasak a HSS-E/HSS-Co alapanyagú fúrók, pont a 'lágyságuk" miatt.'

Érdekes lenne ha elkezdeném feldaruzni az 500 kg-os oszlopos fúrógépet a repülőgépre mert ki akarok fúrni egy 4.8-as titán csavart a padlóból. :):) Szinte nem is használjuk az oszlopos fúrógépet, csak kézből fúrunk mindent. A lemezes kolegák akik a gerendákat fúrják amikor borítást vagy gerendát cserélnek a gépen, ők is kézből fúrnak mindent eszméletlen pontossággal. Erre vannak ráállva, ezt gyakorolják állandóan. Az elmúlt 10 évben talán ha 5 alkalommal használtam az oszlopos fúrógépet, akkor is inkább fusihoz. 

"Élezni lehet, illetve újrabevonatolni is. A kérdés az, hogy mekkora a mérete, a gazdaságosság miatt."

Na ez egy jó kérdés! Ma kértem a szerszámkiadóban egy 8-as fúrót, és úgy néztek rám, mint aki egy mázsa aranyat kért volna, ugyanis 6.3-as a legnagyobb fúró a szerszámkiadóba. A legtöbbször a 4.8-as fúrókat használjuk, azokat nem hinném, hogy gazdaságosan lehetne újra bevonatolni. Egy 20-30 - 50 mm-es fúró esetén el tudom képzelni, hogy megéri, de ilyen kis átmérőknél nem valószínű.

Azt sem tudom, hogy mennyire lesz a bevonatolás után méretpontos a fúró, ha sikeresen elvékonyítottuk vagy kilágyítottuk a magját. Ennél a melónál nem lehet hibázni, ember életek múlhatnak apróságokon is. Egy "felújított" csigafúrót így be sem engednének nálunk a céghez. A javítási utasítások még a feladathoz használható szerszámok cikkszámát is meghatározzák sok esetben. 

 

Előzmény: MBTibi (90040)