Jimmy, természetesen igazad van. Ezt én is látom, ugyanebből következtetve.
Ezért is fogalmaztam óvatosan: "Ebből számomra az is következik, hogy nem járhatok messze az igazságtól azzal a sejtésemmel, hogy a sorok beszúrásánál és törlésénél valamilyen más technikát alkalmaz az Excel az adatok fizikai átmásolgatásához képest."
Hogy mit, azt nem tudom. Csak feltételezéseim, vagy inkább sejtéseim vannak.
Az egyik ilyen erős sejtésem, hogy egy nagyméretű Excel táblát - a maga cellánkénti rengeteg tulajdonságával - nem tarthat a memóriában az Excel. Viszont egy 1-2 Gigabájtos memóriában nem lehet nagy gond néhány millió cella helyének tárolása mondjuk cellánként 4 byte igénybevételével.
Ehhez kapcsolódva persze biztos, hogy vannak ezen túlmenő teendők is ezekkel a mutatókkal. Ezt a kísérleteim is igazolták, azaz hogy a "mozgatandó" sorok számával közel arányosan nő a beszúrás/törlés időigénye.
Ugyanakkor nem tudom pontosan, hogy a memóriaműveletek sebessége hogyan viszonylik a HDD írási és olvasási sebességéhez. Feltételezem, hogy több nagyságrendi a különbség. Ebből próbálok laikus módon arra következtetni, hogy, ha a sorok beszúrását és törlését a memóriában lévő pointerek mozgatásával végzem el, az nagyságrendekkel gyorsabban történik a merevlemezen történő tényleges adatmozgatáshoz képest. Aztán a tényleges "adatkiírás" (lehetséges, hogy még itt is csak a 4 byte méretű mutatók kiírása szükséges már), csak a mentéskor történik. (Ezt abból a feltételezésből kiindulva gondolom, hogy amikor egy-egy cella tartalma a számítások során megváltozik, annak rögtön kiírásra kell kerülnie fizikailag.) Szintén feltételezem, hogy a mutatók listájának kiírása miatt látszik időigényesebbnek a fájl beolvasása és kiírása, de mégsem annyira, mintha a teljes adatbázist kellene kiírni.
Persze mindez csak találgatás részemről. A kísérleteket azért végeztem el, hogy igazoljam az eredeti hipotézisemet, mely szerint a sorok/oszlopok beszúrása és törlése nem a leglassúbb művelete az Excelnek. Sőt! Nagyságrenddel gyorsabb, mint az adatok puszta beolvasása a merevlemezről.
Mindezek ellenére nagyon örülnék, ha sikerülne a Microsofttól, vagy más hasonló fejlesztőtől információhoz jutni arról, hogy mi a titka az Excel sokszor elképesztő sebességének.