Senior55 Creative Commons License 2015.04.13 0 1 515

A sátor alapfelszerlésén és védőponyván kívül kívül 4 csoportra bontanám a javasolt főbb felszereléseket.

1. Villamos hálózat alkatrészei: 1 db 220V-os átalakító-csatlakozó az áramellátó oszlophoz, 1 db 220V-os hosszabító kábel min. 20 m-es, 2 db elosztó csatlakozó  (akkutöltő csatlakozókhoz, villamos berendezésekhez a sátor két területét lefedve)

2. Hálóhelyiségbe: polár takaró, vagy hálózsák, világítás (pl. LED), szúnyogháló, rovarirtó, hangyariasztó(irtó)

3. Előtérhez: kempigszékek és asztal, szőnyeg, vagy takaróponyva, világítás (220v-os, vagy akkus LED)

4. Konyhához: összehajtható vizes kanna (tartály), szenyvíztartály a mosogató alá (pl, összehajtható műanyag tartály), gázpalack.

 

Azért írtam a gázpalackot, mert sok esetben a régi sátras utánfutó palackjai még eredetiek, vagy nagyon régiek. A vgázpalack nyomáspróbát követő felhasználhatósági év,hónap dátumát beütik a hordfül közelében. A nem nyomáspróbázott gázpalackot hatóságilag tiltott tölteni, (már külföldön sem töltik, vagy cserélik az ilyen palackokat). Nem éri meg nyomáspróbáztatni, mert annak költsége közel egy új palack ára (csertélik a szelepet, tömítéseket és a vizsgadíj). A nyomáspróbázott palack 10 évig használható a nyomáspróba idejétől számítva.

Sokan nem veszik komolyan, de egy balesetnél komoly kár származhat belőle, mert ilyen esetben a biztosító sem fizet, ráadásul még kártérítési per lehet belőle, amit nem igen lehet megnyerni. A mai kemping gázpalackoknál már kötelezően be van építve a lefújó szelep ami túlmelegedés (vagy baleseti deformáció) esetén nem engedi felrobbanni a tartályt.

Fontos betartani, hogy a gázpalackot legfeljebb 90%-ig töltheti ki folyékony gáz, a felette maradó gáztér szükséges a hőtágulásból adódó térfogatnövekedés miatt.

Előzmény: BakonyCamp (513)