Törölt nick Creative Commons License 2015.04.06 0 0 88990

"Nemtudom, hogy mitől tudna megszorulni a kefe egy gyalugép motorjában?"

Van olyan motor aminél egy réz kalodát csinálnak és ebben csúszkál a szénkefe, ez a tipikus jó megoldás. Viszont van olyan motor is ahol a spórolásból kifolyólag nincs ez a réz kaloda hanem a műanyag burkolatban csúszkál a szénkefe.

A szénkefe lazán kell hogy csúszkáljon a fészkében (kalodájában), azaz lennie kell egy kis résnek. Előfordul, hogy a szénkefe nem teljesen méretpontos, és nagyobb a rés. Ide be tud jutni mindenféle por, és már meg is szorul a szénkefe. Pár ilyennel találkoztam már főleg az olyan motoroknál ahol nem rézből van a szénkefe kalodája hanem műanyagból. Olyannal is találkoztam már egyszer, hogy hosszában ferdén kettétört a szénkefe és a 2 darabja mint 2 db szembefordított ék összeszorult. 

Az új szénkefe berakásakor azt is meg kell nézni, hogy nem e túlságosan sarkos az új szénkefe, a kalodája nem szokott tökéletesen sarkos lenni mivel rézlemezből hajlítják és ott a sarokba van egy ici-pici rádiusz. Ha nagyon sarkos a szénkefe akkor a sarkait enyhén le kell csiszolni hogy ott se szoruljon meg. 

Előzmény: generátoros (88960)