Lajos_36 Creative Commons License 2015.04.03 0 0 12352

Sziasztok,

Nekem olyan 5 éve fáj a hátam, pár hónapos periódusonként változott az intenzitása, és a helye. Volt, hogy a lapockáim fájtak, volt, hogy deréktájon. Korábban mikor kezdődött, nem találtak semmit, gyógytornára küldtek, amivel gyógyulást tapasztaltam, abbahagytam az orvoshoz járogatást. Lassan kisebb intenzitással visszajöttek a fájdalmak. Mivel viszonylag enyhébb fájdalmaim voltak, így megtanultam vele együtt élni. Pár hónapja viszont rászántam magam, hogy kivizsgáltatom. Sokként ért, mikor közölték, hogy kezdődő SPA-m van. A röntgen, a gyulladás és az MR alapján közölték ezt velem az ORFI-ban. A génvizsgálat eredménye még nincs meg, de az orvosnő biztosra veszi, hogy dolgozik bennem a betegség. Egyből biológiai terápiát javasolt, mivel a gyógyszeres kezelést nem tolerálta a szervezetem, mit még a körzeti reumatológus írt fel kb 1 hónapja. Ez pár napja történt. 

Ez alatt a pár nap alatt sokat olvastam a betegségről. Írták, hogy az életmódváltás, a 70/30 étrend sokat segít, meg, hogy kerülni kell a szénhidrátokat, kenyereket, lisztből készült ételeket. Olyat is olvastam, hogy volt aki kigyógyult, vagy legalábbis visszafejlődött a csontosodás is. Nem tudom ezeknek mennyi a valóságalapjuk. Mindenesetre mindenki esküszik a rendszeres mozgásra, és a diétára.

Nem tudom mi tévő legyek. Az orvos szerint, nekem mindenképpen biztató, hogy 5 év alatt mindenféle kezelés nélkül is ilyen jó maradt a mozgásom. Kicsit beszőkült a deréktáji hajlás, de ezt csak abból vettem észre, hogy reggelente nem minden esetben, de rá kell segítenem kézzel a keléshez. Illetve folyton olyan érzésem van, mintha  kényelmetlen helyzetben lennék.

Félek, hogy ha nem kérem a biológiai terápiát, akkor romlani fog az állapotom. De az életmódváltást is meg fogom tenni. 

Kérdésem lenne, nem tudom valakinek van e tapasztalata ebben, de ha engedem a terápiát, azzal meggátolom e az életmódváltással esetleg kialakuló gyógyulást? Vagy nem igaz, hogy ebből ki lehet gyógyulni? Illetve azt se tudom, hogy mennyi idő alatt zajlik le ez a betegség? A neten 10-15 évet írnak. Aki kap terápiát annak hogyan változik az állapota? Milyen intenzitással zajlik a betegsége?

Illetve van e Budapesten olyan társaság, ahova elmehetnék? Akik tanácsokkal tudnának ellátni?

Abban is tanácsot kérnék, hogy valaki tud e jó természetgyógyászt? Aki ismeri ezt a betegséget. Nem szeretnék ész nélkül mindenféle módszert, vitaminokat kipróbálni.

Az is kicsit szomorú számomra, hogy míg Németországból egy csomó témát, ezzel foglalkozó csoportot találtam ezzel a betegséggel kapcsolatban, addig nálunk kevés infót találtam.  

További szép napot.

Lajos