Fogár Creative Commons License 2015.04.02 0 0 52360

Sziasztok!

 

Remélem tudtok segíteni-igyekszem érthetően leírni a helyzetem.

 

2015.május 7-én jár le a 4. kislányom után járó GYED ellátásom.

Utána GYES-t kaphatnék.

A GYED-re TGYÁS-ra való jogosultságot úgy értem el, hogy a saját tulajdonú bt-mben ahol beltag is vagyok, személyes közreműködéssel járulékot fizettem magam után. Onnan mentem TGYÁS-ra majd GYED-re.

2011. júliusában született a 3. kislányom- 2013 februárjában volt ez az járulékfizetős időszak ami alapján számolták újra a TGYÁS-t majd GYED-et.

 

Barátnőm most GYES lejárta után igényelt álláskeresési járadékot- és ennek kapcsán merült fel bennem, hogyha a férjem igényelné meg a GYES-t, én tudnék-e ilyet igényelni. Munkaviszonyom csak szeptembertől várható-mivel a gyereket akkor tudom majd csak bölcsibe beiratni.

 

Jogosult lehetek-e én erre úgy, hogy a bt-ben beltag/tulajdonos vagyok?

 

Könyvelőm szerint a személyes közreműködést nem tudom csak úgy megszüntetni-akkor az egész bt-t kell megszüntetni- vagy ki kell lépnem-ami szintén bonyolult, mert csak 2 beltag van. (egyik én)

Sosem voltam még munkaügyi hivatalban ügyet intézni, de feltételezem vmféle papírt kellene bevinnem arról, hogy milyen jogviszonyban voltam és hol és mettől meddig.

A bt tulajdoni viszonyom 2002 körül indult,de 2005 ben alakult át úgy, hogy csak 2en maradtunk+kültag. 2005.decemberétől munkavállaló voltam a bt-ben, 2010 novemberétől személyes közreműködéssel járulékoltam majd táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként- majd tgyás/gyed. Mivel a 4. baba gyed időbe született bele szükség volt járulékfizetős hónapra, hogy újra jogosultá válhassak a társas vállalkozói tagságom miatt.

 

Remélem nem volt túl kusza.

 

Ha lenne mód arra, hogy ne GYES-en üljek itthon kvázi kényszerből az nem lenne rossz...szeptemberig nincs lényegében más esélyünk arra, hogy több pénz érkezzen a kasszába.