Prof Creative Commons License 2015.03.29 0 0 4799

No nem egészen...

 

A jogszabályok előírásai, azok betartatása és a valóság leírtakhoz (könyvekhez) való viszonya nem minden esetben teljesen nyilvánvaló. Az, hogy mi és hogyan történt, egyelőre (pontosan) nem lehet tudni, sem a Quaestor, sem a BudaCash viszonylatában. Utóbbival dolgoztam együtt, eszembe sem jutott -- profiként -- feltételezni, hogy valami galiba van velük. És ez, ahogy Tybeewriter is az átlagbefektetők, átlagemberek, de néha még a profik számára is nagyon jelentős bizalomromboló tényező. Ha történelmileg visszanézel, kiderül, hogy volt már pár botrány (az általad is említett Postabankon kívül pl. a Baumag vagy a biztosítások között a MÁV egyesület dolgai). A csalások valamilyen formája mindegyikben jelen volt, idővel kifinomultabb lett, mostanra talán a volumen is megváltozott.

 

A háttér más tészta (politika, gazdaság stb.). Politikai és/vagy gazdasági érdek-háttér mindig van. Erre kár kitérni, mert sem megszüntetni, sem befolyásolni nem lehet.

 

Vegyük ketté a biztosítékot és a biztosítást. Az OVB-nél a tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítás van (mint minden biztosítási alkusznál -- ennek hatékonyságát inkább hagyjuk).

A Quaestor kötvényei "mögött" biztosítékként a vállalat kapitalizációja állt (elvben), de mivel dematerializált értékpapírokról volt szó (gyakorlatilag csak papíron léteztek vagy úgy sem), könyvelésileg "viszonylag" egyszerűen lehetett ügyködni velük. Úgyszintén nem keverendő az alkusz/bróker az OVB és a Quaestor/BC viszonylatában, mert teljesen más szabályok vonatkoznak rájuk (mást is csinálnak).

 

Ami a kockázatot illeti. Igazad van. A problémát itt az jelenti, hogy olyan nem ismert kockázati elemek is képbe jöttek, amelyeknek nem hogy a nagyságáról, de a létéről sem tudott az átlagbefektető mondjuk 3-4 hónappal ezelőtt. A befektetési döntésnél tehát nem tudott mérlegelni. Most, ismerve az újabb kitettséget, a befektetési politikáján úgy fog változtatni, hogy ezt kezelni tudja. És itt máris visszakanyarodtunk az első bekezdéshez: igenis sokban befolyásolja az elmúlt pár hét történéssorozata az átlagbefektető viselkedését. És ez nem csak a befektetőnek, hanem az egész magyar pénzügyi szektornak nagyon rossz.

Előzmény: fagyalf (4798)