janijani Creative Commons License 2015.03.24 0 0 41

Most még vethetsz csicsókát. Késő ősszel szoktuk felásni a földjét és felszedni amit megtalálunk, ami bennmarad az lesz a jövő évi vetőgumó. Eddig úgy tudtam nincs kártevője sem betegsége, hát tavaly a spanyolcsigák már ezt is megtalálták. Nem volt jelentős a kártétel, de találtam néhányat amit megrágtak.

Amíg tartottunk nyulakat télen nekik adtunk egy-egy szem csicsókát a száraztakarmány mellé. Túl sokat nem szabad mert felfúvódnak és elpusztulnak tőle. Amióta nincsenek nyulaink néhány szemet nyersen elrágcsálunk, de jobbára savanyúságot készítünk belőle.

 

Csicsóka savanyúság:

Ez saját találmány, de többféle recept is van a neten: nem hámoztam meg csak az oldalgumókat tördeltem le mert benőtt közé a föld, majd ezeket is megmostam, alaposan lesikáltam, a hibás részeket kivágtam. Nagylyukú reszelőn lereszeltem, egy nagyobb tálban ízlés szerint megsóztam jól megkevertem és 2-3 órát hagytam állni hogy kijöjjön a leve, majd adtam hozzá ízlés szerint ecetet. Nem nagyon de egy picit lehet túlecetezni, mert ahogy összeérik beszívja az ecetet és csökken az ecetessége. Kicsit kevés lett a leve, de épp volt kéznél savanyított cékla leve, azt is hozzáöntöttem. Szép piros lett tőle, meg abban volt tartósítószer is. Úvegekbe tettem, és fűtetlen hideg helyen tároltuk. Tavaly november végén 14 db 7 decis üveggel raktam el, most nemrég fogyott el az utolsó.

Amíg friss óvatosan lehet csak enni belőle mert puffaszt, aztán ahogy érik egy hónap múlva már nem puffaszt.    

Előzmény: unartis: (40)