Coldspot Creative Commons License 2015.03.21 0 0 22705

Egy igazán konstruktivitásra törő cikk, érdemes elolvasni:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/boltzar_az_ngm_evekkel_ezelott_megrendelte_a_hatastanulmanyt.211728.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Egy kis kronológia: 

  • A vasárnapi boltbezárást úgy vezették be, hogy még hatástanulmány sem készült róla. Erről a Portfolio számolt be először, legalább is a Nemzetgazdasági Minisztériumtól azt a választ kaptuk a kérdésünkre, hogy nem rendelkeznek hatástanulmánnyal, mivel nem a tárca készítette elő az intézkedést. Mint kiderült, önálló képviselői indítványként nyújtották be a vasárnapi boltzárról szóló tervezetet a KDNP parlamenti képviselői.
  • Erre két reakció érkezett, Rétvári Bence kereszténydemokrata politikustól és az NGM egyik államtitkárától. A javaslat egyik kezdeményezője az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy a tárca valóban nem készített hatástanulmányt a 2014-es előterjesztéshez, hanem az eddigi számokat összegezték és ebből vontak le következtetéseket. Glattfelder Béla államtitkár pedig megismételte az NGM korábbi válaszát.
  • Ha nagyon szigorúan tekintjük a Jogalkotási törvény előírását, akkor minden törvényjavaslat-tevőnek kötelező lenne készítenie előzetes hatásvizsgálatot, legyen egyéni képviselő vagy épp miniszter. Így értelmezésünk szerint a KDNP képviselőinek is hasonlóképp kellett volna tenniük, amikor előálltak a vasárnapi boltbezárásról szóló törvényjavaslatukkal.
  • Ezt követően a nol.hu úgy értesült: a 2014-ben benyújtott KDNP-s szabad vasárnaphoz nem készítettek hatásvizsgálatot, azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium még 2011-ben végzett hatástanulmányt.
  • Mindezek után az NGM panaszos hangvételű közleményben hosszasan taglalta, hogy a médiában megjelent értesülés hiteltelen, nem tudnak semmilyen hatástanulmányról.


    Mindesetre furcsa, ahogy a nemzeti kormányunk össze-vissza hazudozik.