Mokus95 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 681

Sziasztok,

 

Az apám 1959-ben vette a Lada T132 típusú hordozható Cseh varrógépünket, tehát 56 évvel ezelőtt és még mindig működik. Az első tíz évben volt olajozva néhányszor, de azóta nem. Néhány napja a 85 éves apám varrás közben észrevett valami halk kopogó vagy kattogó hangot a gépből, erre elhatároztam, hogy csinálok egy jó kis karbantartást rajta, az összes porcicát kiporszívózom belőle, majd utána megolajozom az összes olajzó pontokon. (van rajta jó néhány).

 

A neten történt nyomozásom során kiderítettem, hogy ezeket a Lada T132-as varrógépeket egyes nyugati országokban Cresta T132 néven forgalmazták, de sajnos ilyen néven sem találtam hozzá kezelési utasítást.

 

Csináltam erről a varrógépről néhány fotót:

http://www.pumi.org/geza/temp/Lada_T132_sewing_machine_images.pdf

 

A képeken is látszik, hogy az ékszíjat már csak az imádság tartja össze, úgy tűnik, hogy a www.varrovilag.hu website-on lehet hozzá való ékszíjjat kapni, ha a méréseim nem csaltak, akkor 210mm x 5mm-es ékszíj kell hozzá.

 

Próbáltam a Neten angol nyelvű kezelési utasítást keresni hozzá, de nem találtam. Esetleg van valakinek egy példánya akár papír akár PDF formátumban?