Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2015.03.16 0 0 7

Valóban az van ott, egy újságrói kérdés formájában. Szerintem ez így túlzás. Azt tudom elképzelni, hogy azokat is beleszámolták, akik nem tudtak pénzt szerezni. Szerintem a kockázat nem a tulajdonrész és kölcsön között van, hanem abban van, hogy nem jön létre profitot hozó vállalkozás, így nem tudja visszafizetni a kezdeti hitelt sem. Annak is van kockázata, ha többen akarják irányítani ugyanazt a céget és a tőkebefektető és ötlettel rendelkező között feszültség keletkezik emiatt.

 

Ami a befektetés keresésedet illeti, jó tudni, hogy van ilyen is. Ugyanakkor szerintem 3-10 millió forint, az nagyon kevés. Az elég durván 1 fő szakértő + 1 kis iroda 1 éves finanszírozására. Ha ilyen kevés munkaórával létre lehet hozni valamit, akkor azt meg lehet akár hétvégenként, vagy munka után is csinálni egy - két év alatt. Szerintem legalább 5-6 fős csapatban és legalább 2-3 évben kell gondolkodni. Ezért szerintem 1-3 száz millió forintot kell összekalapoznia egy induló cégnek a zökkenőmentes starthoz. Ehhez kellene kibocsátania 1-3 száz darab 1 milliós kötvényt 100-300%-os kamatra. Nagy kockázat, nagy rizikó, de a magas hozam lehetőségével. A cég magát árazná. Ha 1000%-os kamatot ígér, akkor valószínű nagyon kockázatos valamiről van szó, 10%-os kamatnál meg iszonyú magabiztos magában a vállalkozó.

 

Szerintem az is furcsa, hogy korai fázisban lévő cégkezdeménytől bevételt vársz el. Szerintem az üzleti angyal az nem befektető, mert olyankor többnyire még cég sincsen, nemhogy bevétel. Olyankor még prezentációk, meg kockás papír van tele ábrával. Ha befektetőként akarsz tevékenykedni, ahhoz egy nagyságrenddel több pénz kellene betolni.

Előzmény: Je suis Louis (6)