Toma2067 Creative Commons License 2015.03.16 0 0 2474

Üdvözletem!

 

Olvasgattam az utolsó jó pár hozzászólást a fórumon és úgy gondoltam itt az ideje, hogy írjak is.

Magamról annyit, hogy a műegyetemen vagyok végzős mérnök informatikus hallgató, mellette heti 24 órában (tehát heti 3 napon) szoftverfejlesztőként dolgozom gyakornokként. Ha minden jól megy, idén nyáron kapom a kezembe az alapdiplomámat. Nyelvtudás tekintetében: angol felső, német alap, de szükség esetén egy intenzív kurzussal könnyen középfokká fejleszthetem szerintem, mivel valaha ment annyira, csak az utóbbi 4 évben nem használtam és elfelejtődött nagyrészt. Nagyjából ennyi az, ami fix, a továbbiakra több forgatókönyvem is van:

1) Diploma után dolgozom tovább részmunkaidőben és mellette elvégzem a mesterképzést is az egyetemen.

2) Diploma után teljes állásban dolgozom tovább, maradok itthon, elvégre szoftverfejlesztőként Magyarországon is könnyű állást találni, átlag feletti fizetéssel.

3) Először 1-es vagy 2-es pont, gyűjtök pár év tapasztalatot, majd úgy vágok neki egy külföldi (norvég) munka keresésének.

4) Diploma után egyből norvég munkát keresek és amilyen gyorsan csak tudok, megyek el innen.

 

Az 1-es ponttal az a bajom, hogy enyhén tele van már a zsákom az egyetemmel. Nem a tanulással van a baj, hanem az egésszel, a rendszertelen alvástól a sok fölösleges stresszen át a rengeteg elpazarolt időig mindennel. Semmi értelmét nem látom már a tanulásnak, de a mester papír azért jó lenne. Bevallom ez a pont vont a legkevésbé.

A 2-es ponttal az a baj, hogy bár itthon is átlag felett keres egy programozó, de íg is sok éven át kellene nélkülöznöm, hogy saját lakásom és autóm legyen, amire valószínűleg így is hitelt kellene felvenni, és ezt nem szeretném.

A 3-as pont hangzik a legésszerűbbnek: lenne néhány év tapasztalatom, lenne némi megtakarított pénzem, amivel neki tudok vágni, és addig még nyelvet tanulni is tudnék talán egy picit itthon.

A 4-es pont ott hibádzik, hogy nem tudom mennyire kapnék munkát norvégul nem tudó, kvázi tapasztalatlan friss diplomásként. 

 

És akkor itt jönnének a kérdések:

Szerintetek melyik pontot lenne érdemes megcélozni? Az első kettő igazából olyan, hogy azok után még bármikor jöhet a 3-as vagy a 4-es, a kérdés leginkább az, hogy maradjak-e itthon pár évet, vagy próbáljak meg egyből nekivágni? Azért fontos kérdés ez, mert nem tervezek örökké maradni, szeretnék félretenni, aztán hazajönni, hogy a félretett pénzből lakást, autót, stb vegyek és itt éldegéljek tovább. És nem feltétlenül szeretnék külföldön házasodni illetve gyereket nevelni, így jó lenne minél előbb kimenni, amíg nem köt gúzsba család meg ilyesmi :)
Elfogadják-e Norvégiában a magyar diplomát? Megteszi-e nekik egy alapdiploma, vagy elvárják a mestert? Mennyire van kereslet Norvégiában szoftverfejlesztőkre? És külföldiekre? És pályakezdőkre? Elfogadják-e a magyar referenciákat? Mennyire követelik meg a norvég nyelvtudást? Van-e esély itthonról fejlesztői állást találni, vagy neki kell vágni és helyben kilincselni? Mekkora összeggel érdemes nekivágni a kiköltözésnek? Mennire nehéz megtanulni norvégul erős angol és gyenge német alappal? Érdemes-e energiát, időt és pénzt invesztálni már itthon a nyelv tanulásába? Mely régiókban lehet nagyobb eséllyel fejlesztői állást találni? (Nagyobb városokra tippelek :) ) Ja és a legfontosabb, kb. mennyit lehet keresni fiatal szoftverfejlesztőként? Érdemes-e egyáltalán pénzgyűjtési szándékkal kimenni, vagy arányaiban annyival drágább a megélhetés, hogy nem igazán lehet félretenni?

 

Egyelőre ennyi, köszönöm előre is, ha valaki válaszokkal, saját tapasztalattal vagy egyébbel tud szolgálni. Ha eszembe jut még valami, írok.