LTamas89 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 4783

Sajnos a TKM több sebből vérzik:

1. Sok módozatba eleve be van építve valamekkora kötelező kockázati (haláleset, stb.) elem, aminek díja is van. Bár ezért jár szolgáltatás baj esetén, a TKM ezt is költségnek fogja fel. Így egy akár befektetési díjszerkezetét tekintve olcsóbb módozatnak, amiben van egy alap életbiztosítás, magasabb lehet a TKM-je, mint az amúgy a pénzt valójában drágábban kezelő, de biztosításmentes módozatnak! (Hál' Istennek ma az kezd a divat lenni, hogy fizetős életbiztosítás kötelezően már ritkán kell belekötni az újabb módozatokba, de 1-2 éve még totál más volt a tendencia...)

2. Sokan nem tudják értelmezni, és nem is csodálom. Ami alapvető félreértés az emberek fejében, hogy azt hiszik, a TKM csak a biztosító költségeit tartalmazza. Ez nem így van. A TKM tartalmazza azokat a költségeket is, ami azoknál az alapkezelőknél (NEM az eszközalapnál!!!) vagy instrumentumoknál merül fel, amely alapba vagy instrukentumba az adott eszközalap fektet. Mi már csak ezt, az alapkezeleői költségek utáni hozamot ismerjük, mert ezt teszik közzé. Ez lesz az ESZKÖZALAP bruttó hozama. A befektetési alap "szuperbruttó" hozamát nem tudjuk pontosab megmondani, hisz nemcsak alapkezelőnként, hanem minden alapra teljesen eltérő. (Ebből fakad, hogy a TKM egy tág intervallum olyan biztosítónál, ahol az ESZKÖZALAP kezelési díja fix. Hisz az ugye totál más!) Csak ez UTÁN következnek a biztosító költségei: eszközalap kezelési díja (ez lehet beépítve, mint pl. a Generali és Allianz esetében) vagy utólag levont (pl. SIGNAL, Uniqa, Union), illetve az egyéb tételek: kezdeti költség, számlavezetés, vételi-eladási árrés (ha van), satöbbi. Ebből áll össze a TKM. A hibát a legtöbben ott követik el, hogy a TKM-et az ESZKÖZALAP közétett bruttó (vagy pl. Generali, Allianz esetén nettó) hozamából akarják levonni! Ez fals!!! A TKM-et abból a "szuperbruttó" hozamomból kellene levonni (mégoedig részvényalap esetén a felső, pénzpiaci alap esetén az alsó értéket), amit sajnos NEM IS ISMERÜNK. Jó, mi? :)

Ha tévesem, a kimutatott hozamból vonom ki a TKM felső értékét, akkor az alapkezelői (NEM az eszközalap!) költségeit duplán veszem figyelembe. Ez minden biztosítóra igaz. Generlai és Allianz esetén, ahol a kimutatott hozam már az eszközalap kezelési díjtól is tisztított, még nagyobb a hiba: nemcsak az alapkezelési, de az eszközalap kezelési díjat is duplán számolom...

Előzmény: Graham's_Heritage (4782)