Condens Creative Commons License 2015.02.20 0 0 41969

"

10 év a nullázódási idő.

Avagy 10-12% körüli banki kamatot ér"

kamatos kamattal ez így szerintem nem igaz. Ettől függetlenül ebben a számításban sincs benne, hogy közben min. egyszer-kétszer cseréled az invertert, kötsz egy kiegészítő tűzbiztosítást (az eddigi díj majdnem duplája lesz), és a hőszivattyús zöld áramárral nem számolhatsz...

Másrészről a teljes befektetés jelenértékét érdemes nézni, és összehasonlítani...

 

"Passzív ház szinten már elég csak a szellőző levegőt melegíteni."

én ismerek ilyet: agyonszigetelt baromi drága hcsaládiház, biztonság kedvéért betéve egy kandalló, dísznek +napkollektor 1000 lieteres tárolóval. eredmény: a HMV re tervezett napkollektor a tervezett 100% helyett max. 50% ban ok, ebyébként be kell gyújtani a kandallóba, mert nem elég meleg a melegvíz... + a rekuperátor sem lett elég télen, így bizony gyakran be kell gyújtani. Nem erre számítottak. (+évente 20-30e Ft a rekup. szűrőjének cseréje!)

 

Hőszivattyúnál COP 4 el számolni nagy bátorság éves szinten. Összességében (figyelembe véve a leolvasztásokat is) jó ha kijön 2-2,5 re (alacsony fhőmérsékletű fűtési módnál)... HMV COP1 ről nem is beszélve... Ráadásul a Scroll kompresszor nem egy olcsó dolog, nem is igazán tesz neki jót a hirtelen leállás, mint pl. ami  a geo, H tarifáknál előforulhat. Az inverteres megoldás jobb, de az áramelvétel ott is komoly amortizációt jelenthet... jelentősen csökkenhet élettartam... és akkor még nem beszéltünk az éves karbantartásokról, ami +kltsg!

 

 

 

SZÉP NAPOT!

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (41954)