Cruisr73 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 topiknyitó

 

2015 február elején jártam életemben először Montenegróban. Ekkor már úgy érkeztem, hogy tudtam, életem következő szakaszát itt töltöm. Az első benyomások kellemesek voltak. Próbáltam meghatározni, hova érkeztem: az ország, illetve a főváros egy egyedi meghatározhatatlan egyvelegét idézik a mediterrán - észak afrikai, az európai és a posztkommunista orosz utánérzésnek.

 

Nem mondom, hogy mindent láttam a fővárosból, Podgoricából ezen három nap alatt. Leginkább a belvárost, a Delta negyedet, valamint a Hotel Ramadát, és a repteret volt módomban megismerni.

 

Reptér kicsi, emberi léptékű, jó állapotban van. Mivel jelenleg nincs közvetlen járat Budapestről, én Belgrádon keresztül érkeztem, többórás átszállással. Belgrádban a reptéren ingyen wifi nincs, vagy nagyon korlátozott, szóval nem igen számíthatsz rá. Konnektor talán 4 darab van az egész központi terminálon. Ha keresed, akkor az átszállást intéző pultok előtt próbálkozz.

 

Hotel Ramada: nekem szép szobám volt, utcára nyíló ablakokkal. A szállodával szemben panelek, így röviden betekintést nyertem a hétköznapokba... :-) Vannak a szállodában kutricák, azaz olyan szobák, amelyek ablaka a belső folyosókra néz (ugyan van természetes fény a fenti világítóablak miatt), de ha lehet, ne ilyet kérj, engem biztos zavart volna. A szálloda teljesen európai, jól beszélnek angolul. A reggeli a tetőétteremben kerül felszolgálásra (svéd asztalos), ahonnan ragyogó kilátás nyílik az elővárosra, a havas hegyekre és a panelekre... :-) Már ha nem annyira borult, párás, hogy mindebből semmit sem látsz. Nekem a magamban tejpitének nevezett süti ízlett, vékony karamellel a tetején. A sonkákat is érdemes itt megkostólni.

 

A szállodából is megközelíthető az egyik legfelkapottabb konditerem. Itt esténként komoly tömeg és társasági élet van. Én nem próbáltam.

 

A szálló mögött bevásárlóközpont, szupermarkettel, emögött pedig a piac. Ez még felfedezésre vár. A szupermarketben éttermek is találhatók, valamint bowling, ellentétben a Deltával, ahol csak kávézók vannak.

 

A szálló a külvárosi részen fekszik, így a piac mögött rendkívül jó árfekvésű éttermek találhatók.

 

Közlekedésről, az emberekről, valamint az adminisztrációról külön bejegyzést fogok írni hamarosan.