Zalai88 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 48320

250x400 mm.-es területtel indulok januárban chilivel. Ekkor napi kb. 16 órát világítok egy darabbal. Aztán ahogy növekszenek, illetve szaporodnak a növények előbb 400x400 mm. lesz két égővel, végül 400x600 mm. három égővel.
Minél előrébb haladunk az időben, annál kevesebbet világítok, mert ki lehet tenni a palántokat teraszra, fóliába, szabadba, mikor mit enged külső hőmérséklet. Végeredményben van hogy a három égő napi összideje nem tesz ki 16 órát.
A költséget az első évben egy fogyasztásmérővel mértem. Beállítottam az akkori tarifát, és a végén megnéztem mennyi összköltséget ír. Nem jegyeztem fel, csak tudom hogy 500 Ft.-nál több, de ahhoz közeli érték volt.

anegytech1 - sokat olvastam minden féle információt gyűjve a világításról, de azért köszönöm az infot. Azért hagytam abba a világítással kapcsolatos tanulmányokat, mert nem akartam belezavarodni :)
Első évben növény magasságban megmértem a lux értéket 3000-5000 között volt a központi helyen, 1500 körül a szélén. Ezért folyamatosan cserélgetve voltak. Februári borús időben, amikor egész nap csak világítást kaptak, a szélsők már látványosan görbültek a központ felé. Pedig körbe fóliázott helyen vannak.
Mivel ezek az égők a fent leírt módszerrel nem endgedték megnyúlni a növényeket nem is foglalkozok vele tovább. Még egy pár évig megy ez a rutin, aztán tényleg meg fognak halni az égők. Addigra meg a led lesz olyan olcsó hogy bőven lesz miből válogatni.

Előzmény: iimi (48317)