anegytech1 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 361

Palántadőlés ellen nekem két jó módszerem van:

1. vetéskor dithane-os vízzel öntözöm be a földet (2g/1l víz)

2. szinte teljesen hagyom kiszáradni a földet, és csak akkor öntözök megint, amikor a föld felszíne már száraz. Fehér műanyag poharakba raktam a magokat, így oldalról is látom, amikor még nedve a föld. Lehet alulról is öntözni, de én felülről szoktam. Ezt mindenki eldöntheti magának, hogy szeretne, nekem a felülről öntözéssel sem lett palántadőlés.

 

A dithane-os kezelést még legalább egyszer megismétlem, amikor kihajtottak a növények.

 

Eddig egy palántám sem dőlt el. Tavaly volt egy-két palántadőlés, akkor kihagytam a dithane-t, de ha a föld felszíne nem nedves folyamatosan, akkor a nyálkagombák sem tudnak támadni.

 

Lehet fokozni persze, ventilátorral. Én a szélhez szoktatást is a természetre bízom. Főleg kényelmi okok miatt, mert jelenleg nincs kéznél ventilátorom, és nem is tudnám normálisan elhelyezni. Néha végigsimítom a növényeket, ez is edzi őket, de amikor majd nappal már kimehetnek a szabadba, akkor az elég lesz nekik a szoktatáshoz.

 

A 24 órás világításról nincs tapasztalatom. Lehet, hogy jó, de a természetben ilyen nincsen. A növények fotoszintézisének van fény- és sötét szakasza. Utóbbihoz sötét szükséges. Ilyenkor fixálja a növény a CO2-t és alakítja át szőlőcukorrá a fényszakaszban keletkezett anyagok segítségével. A sziklevelek is fotoszintetizálnak, amíg ki nem fejlődnek teljesen az első lomblevelek, így nem ártana sötét szakaszt is biztosítani nekik. Nem tudom, mit okoz, ha folyamatosan világítjuk őket, de ez természetellenes, a növény bioritmusa nem így van kitalálva.

Előzmény: indiganos (358)