Csam úr Creative Commons License 2015.02.10 0 2 245

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150209-megfagytak-a-tengeren-az-afrikai-menekultek.html

 

Ime egy piszok jó hozzászólás!

 

Antiochiai Szent Kézigránát2015-02-10 08:13:46

A Kr.u. III században, mikor megindult a népvándorlás a Római Birodalom terültére, a rongyos, koszos, erőszakos hordák többsége nem fegyveresen, támadó szándékkal érkezett. "Menekültek" voltak, akik a határmenti provinciák római proconsulaitól védelmet és letelepedéshez földet kértek, mélylen meghajoltak, és ezek a gazdasági bevándorlók azt mondták: segítsetek rajtunk, hiszen ti Európaiak és humanisták vagytok, mi mmeg üldözöttek.
Róma ekkoriban ár túl volt hatalma delén, erkölcsisége megroppanat, egykori harcos szelleme meghasonlott. Lakossága volt már, nem népe, nemzete, akiket inkább a cirkusz érdekelt, mint a haza védelme. Erkölcsileg lezüllöttek, a házasság intézményét elócsárolták, tömegessé vált a homoszexualitás, az örökségvadászat, a prostitució. Róma lakossága ezért az örök városban, Itáliában és a tartományokban is csökkenésnek és öregedésnek indult. Alexandria lakossága Kr.u. 60 és 300. között felére csökkent (félmillióról 250 ezerre), ANtiochiáé, a birodalom egykor harmadik legnagyobb városáé negyedére. Leptis Manga, az észak-afrikai kikötőváros teljesen elnéptelenedett. A gazdasági válságövezetekből menekültek az emberek. A fiatalok előtt nem volt perspektíva, hiszen a független parasztok tönkrementek,a hódítások befejeződtek,a technikai fejlődés megroppant. A termelő vállalatok mind hatalmas tőkések kezében lévő latifundiumok voltak, akik monopolizálták a piacot, alkalmazottaik rabszolgák voltak. A termőtalajt kizsigerelték, az erdőket kivágták, a környezetet tönkretették. A városok élhetetlenné váltak a bűnözés és a kosz miatt. A termőtalaj tönkremenetele miatt meredeken csökkentek a mezőgazdasági termésátlagok, egyre több élelmiszert importálni kellett, ami miatt a birodalom kereskedelmi mérlege negatívvá vált, felhalmozódott tőkéje elolvadt, az egykori jólét megszűnt, ugyanakkor a propaganda azt mondta: " földet túrni nem cool".
Az állami vezetést eluralta a korrupció. A mindenkori uralkdoó saját, alacsony sorbl jött megbízható bérenceivel vette körül magát, akik persze, roppant hamar szerettek volna meggazdagodni. Egye-egy hatalomváltás ugyan az előző privilegizált réteget lefejezte, de az új urak semmit sem tanultak elődeik sorsából, sőt, meggyorsította az államkincstárból való szabadrablásukat: gyorsan, sokat, mert egy választási ciklus rövid.
A hadsereg szétzüllött, sorait barbár zsoldosokkal töltötték fel, hiszen a római már nem akart halni a hazáért. Nem is volt fegyelmezhető a hadsereg, mert 314-ben eltörölték a katonákra halálbüntetést fegyelmi vétség esetén.
Ebben a közegben csak a megvetett, lenézett, bolondnak tartott keresztény gyülekezetek éltek és virágoztak, amit az elkényelmesedett pénzimádó rómaiak nem értettek. Mi az hogy szeretet, munka, becsület? Hogy a gyerek meg a család fontosabb, mint a pénz? Hogy segítsünk egymásnak, a helyett, hogy egymáson taposunk? Hülyeség.
Nem csoda, hogy ilyen körülmények között mindne tartományi vezető örült a jövevényeknek. Ugyan se nyelvük nem volt latin, se vallásuk

A link lemásolva, beilleszthető(9)VálaszolokMégse

  • Antiochiai Szent Kézigránát2015-02-10 08:17:13

    idevaló, de munkáskezet jelentettek, mikor a római már elöregedett, elkényelmesedett, és a munkához nem fűlt a foga.
    Jó, ha minnél több idegen érkezik, akár csónakon a tenger felől, akár lóháton a keleti sztyeppékről, mert több a munkás, az adófizető, és mi befogadók és toleránsak vagyunk. Itt ők is azzá válnak, majd szépen megtanulnak latinul, olynanná fognak válni, mint mi, és ha a mi népünk fogy és satnyul, majd ők pótolnak minket. Minden szép lesz és jó. És akik pedig azt hangoztatják, hogy a barbárok nem akarnak és nem is tudnak a római civilizáció szerint élni, szétverni és tönkretenni fogják azt, azok ostoba, idegengyűlölő szélsőségesek.
    A következmények közismertek.
    Ahogy Enstein mondta, elég hülye ember az, aki , ha a kísérlet bemenő elemeit nem változtatjuk meg, eltérő eredményt remél.