x20fan Creative Commons License 2015.02.08 0 0 835

Annyiban mondhatjuk, hogy fix, hogy arduinoval szeretném megoldani az ötleteimet. Innentől a többi nincs kitalálva, azért kérdezgetek, aztán ha megjönnek az arduinok akkor próbálgatok és kérdezgetek tovább.

Pl. akkutöltőt nem fogok csinálni, dimmert, távirányítós konnektort stb., ezeket tényleg megveszem készen ha szükségem van rájuk.

Riasztón már elgondolkodnék, mert rengeteg féle van, de könnyen lehet, hogy nincs meg egyikben se az a flexibilitás, amit én bele tudok programozni egy arduinoba. Akármilyen beléptető hw-t kitalálhatok, ami nem létezik gyáriban, tehát a betörő sem tud fölkészülni rá, és csatlakoztatni tudom az arduinohoz, nem biztos, hogy egy gyári riasztóval is menne. Akármilyen szenzort is megcsinálhatok, vezeték nélkül küldhetek jelet 433 MHz-en, 2.4 GHz-en, 868, 915 MHz-en, de akár más frekin is, ha nem zavarja a környezetet, tehát egy jammerrel nem könnyen tudja letakarni. De vihetek jelet a 230-as hálózaton x10-szerűen. Szóval a lehetőségek száma végtelen, és elég jól kell ismerni egy kész készüléket ahhoz, hogy bármit rá tudjak csatlakoztatni.

Autóba jó régen láttam az ötletet, hogy kapunyitáskor kiszáll az ember az autóból, és nem akarja leállítani, kivenni a kulcsot, főleg télen, hogy addig is melegedjen a motor. Na ekkor ugrik be a tolvaj, és viszi el az autót. Erre akkor az volt az ötlet, hogy egy egyedi kártyát vagy kulcsot kivesz a kiszállás idejére, és ekkor a motor jár tovább, de akár a kuplung, akár a gázpedál lenyomásakor leáll, tehát nem lehet elvinni. Na ez egy jó arduinos feladat, boltban biztos drágább ha létezik, és arduinora kitalálhatok olyan kulcsot, ami nincs szériában, nekem pl. tetszik az egygombos kódbevitel, ami lehet morze vagy ritmus, és akkor nem kell magamnál tartanom semmit, amit elveszthetek vagy éppen nincs nálam. Egy arduino, egy relé, egy nyomógomb és egy led. Programozhatok bele késleltetést, hogy 5 másodperc után kapcsolja le a gyújtást, és zárja le az ajtókat, akadályozza meg az ajtók nyitását, szakítsa meg az ablaknyitó elektronika tápját, addig magamhoz tudom venni a lapátot, amivel laposra verem a tolvajt. :) De ereszthetek az utastérbe gázt, bekapcsolhatok egy 130 dB-es szirénát stb. Ilyen sokféle dolgot egyetlen gyári eszköz se szokott tudni.

Persze vannak az arduinonál komolyabb számítógépek, de a feladatok egy részére elég, és azokat kell megcsinálni vele. A fogyasztást is jelentősen lehet csökkenteni, amivel már csak az egyedi mikrovezérlős fejlesztések tudnak versenyezni, raspi, sbc-k és társai nem.

Előzmény: Prof (833)