Alapi42 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 874

 Már csak azt kéne tudni mi a fenének a kéményseprői szakvélemény ? Talán kellene készíteni egy szakvélemény erről a kéményseprői vacakolásról is !!

 

 

Tehát  ezek kellenek :

 

 

- kivitelezői nyilatkozat (kivitelező tölti ki),  ki más  ? Ebben nagyjából az van hogy a bélelő megfelelő anyagból bélelte azt a kéményt, az igénybe vételnek megfelelően merev alú csővel,  saválló acéllal, vagy  az un. felfúj majd megkeményedett műanyaggal ( most a neve nem ugrik bé /, aztán nyilatkozik arról is hogy  betartotta az idevonatkozó előírásokat, pontosan megjelölve, azokat  dátum, pöcsét céges aláírás.

- teljesítmény nyilatkozat (kémény gyártó adja),   persze anélkül nem is érdemes a készüléket megvenni, az már egy más dolog hogy az a megadott teljesítmény mennyire fele meg a valóságnak - ok. a gyártók majd mindig a valóságnál nagyobb teljesítményt adnak meg  - Naná

 

- hő és áramlás technikai méretezés (mérnök készíti). Nos ez is egy érdekes valami. Megadja pl. a gyártó hogy a készüléke 30 m magasságot tud legyőzni mivel ventillátor zavara ki az égésterméket, sőt azt is hogy azért ebből levonandó  a könyök és egy egyéb irányváltoztatások,  jó biztonságosan számolva 2 m darabonként,  tehát     3 db  90 fokos könyök, akkor le a  3 x 2 = 6 m , Az a készülék még mindig 24 m ellenállású csatornán képes kinyomni az égésterméket. ok. van azért surlódás is meg egyéb, de az a szerencsétlen készülék ventillátor még biztosan  20 méterrel elbírkozik.  A kémény és a füstcsatora meg a készüléktől meg összesen csak 9,5 m. Ok . ok egy földszinti lakásnál ha még van felette 5 szint akkor nem árt számolni. Vagy akkor is ha valaki dupla teljesítményűre bütyköli a kazánját, de ilyen aligha van. Ha becsületes az a mérnök kiszámolja és jelzi  - megfelel, nem felel meg.

 most a  hőtechnikai méretezésről nem beszélek az már neccesebb lehet

 

 

- Budapest területén tulajdonosi nyilatkozat és vajon miről nyilatkozik a tulajdonos. Átéltem már egykét bélelést A munkákkal mindig elégedett voltam. Igaz az egyiknél becsúszott egy  bibi. A bélelő a nyilatkozatra nem tett dátumot ok ez még elment volna, na de a cím is rosszul volt megadva. Szerencsére semmire se kellett az a nyilatkozat, igaz sokat nézegettem. Aztán egy másik. Na itt már kellett mert enélkül a munka nem ment volna tovább. De a bélelő kibélelte e kéményt, a kémény seprőkkel lemérette a lemérendőket, majd a derék seprők adtak egy szakvéleményt arról hogy a kémény megfelel á 40 eft, Állítólag a bélelő készítettett egy  

 - hő és áramlás technikai méretezés  szintén á 40 eft. na így lett az a bélelésem 320 eft. Csak furdalta a  kíváncsiságom, hogy vajon mit méreteztek nekem 40 eft ért. Egy csellel hozzájutottam a dokumentumhoz  5 oldal, A4 ritka sorközzel hogy többnek látszódjon a lényeg hogy  számító géppel készült az aktuláis adatok bé ás rajta volt hogy megfelel  ez a lényeg. És a kéményseprői szakvélemény tök azonos ezzel a dokumentummal kivéve a fejléc és az aláírás. Volt abban minden amit összeszedtek a megrendelőtől, bélelőtől, a készülék gyártótól / kazán teljesítmény , cső átmérők, cső hosszak sőt az égéstermék sebessége is - persze lehet számolni / De azért egyik dokumentumban sem szerepelt hogy akkor mennyi is az ellenállása annak az égéstermék elvezetőnek .rá írták megfele, kimegy a füst. A hőtechnikai számítás is elég érdekes volt. nemes egyszerűséggel ráírták hogy nem hül le az a füstgáz a hosszú útján sehol / 6, 5 m /.

 

Ilyen a tapasztalat, lehet vele keresni néha sokat is. Pl. ha megvan támogatva egy kis monopol helyzettel és még összefonódásról is gondoskodunk.

 

 

 A bélelést viszont vegyétek komolyan !!

  Közbe beugrott - furán bélelés is létezik  - sőt többféle is.

Előzmény: Kémény Épít (872)