kheiron Creative Commons License 2015.02.04 0 0 11423

Ha nem baj, szeretnék pár dolgot helyretenni, mert nagyon jó a szándék, ha tudás nincs mögötte. :-)

 

1. A lordosis. Ha oldalól megnézzük a gerincet, akkor azt látjuk, hogy kb. S alakú görbület vannak rajta. Ezek közül az előre domborodók a lordosisok (a nyakon és az ágyéki szakaszon), a hátrafelé domborodó meg a kyphosis a háton.

 

Ha ezek a görbületet kiegyenesednek ("elsimulnak"), az általában fejlődési probléma eredménye, és ez a statikai zűr vezet a későbbiekben a porckorongok és a kisízületek megbetegedéséhez.

 

2. Schmorl-hernia. Léteznek úgynevezett osteonecrosisok, azaz olyan betegségek, amik gyerekkorban ismeretlen okból a csontosodási pontok károsodásával járnak. Az, amelyik a gerincet érinti, a Scheuermann-kór. Ez azzal jár, hogy a csigolyák alsó és felső zárólemezei nem csontosodnak megfelelően, és rajtuk kis benyomatok keletkeznek, kb. mint amikor az ember a nyers tésztába belenyomja az ujjhegyét. Ezek a benyomatok a Schmorl-herniák, vagy Schmorl-csomók.

 

3. Spondylosis. Ez röviden azt jelenti, hogy a csigolytestek széléire csontos felrakódások kerülnek, kopásos folyamatok eredményeként. Ezek a felrakódások érinthetik azokat a nyílásokat (a forameneket) is, amelyeken keresztül az ideggyökök kilépnek a gerincből.

 

4. Nincs olyan, hogy valamelyik MR-labor "ki van hegyezve" valamelyik fajta mozgásszervi vizsgálatra. :-)