Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 0 52307

Aki az idén megy táppénzre, CSED-re, GYED-re, annak az ellátását folyamatos biztosítás esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszony első napjától (munkaviszony kezdete a mostani cégednél) az ellátásra való jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban (melynek kezdő napja nem lehet korábbi az ellátásra való jogosultságot megelőző naptári év első napjánál)  az állami adóhatóságnál bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme alapján számolják.

 

Ha április 1-én munkába állsz, és szerzel legalább 30 úgynevezett járulék köteles jövedelemmel ellátott naptári napot, mindegy hogy dolgozva vagy szabadságon, és július 1-től táppénzre mész, akkor már ez alapján a jövedelem alapján is számolhatják a CSED-edet.

 Ha így nem állapítható meg a CSED egy naptári napra eső összege, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része lesz a számítás alapja.


Ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg.

Magyarul a CSED naptári napi összege (amit majd kézhez kapsz) semmiképpen nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részének 70%-át

 

 

A legalább 30 naptári napot úgy kell érteni, hogy munkanapokkal, pihenő napokkal és munkaszüneti napokkal (ünnepek) együtt.

 

 

 

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.287771

Ezeket a részeket érdemes átnézni:

 

A törvény hatálya

Vhr. 1. § (1)

c)irányadó időszak: ...

 

 

Csecsemőgondozási díj

 

Táppénz - ezt a fejezetet mindenképpen el kell olvasni, mert a CSED-es rész erre hivatkozik.

Előzmény: Muzsik Elisabeth (52306)