Ha hőmérséklet érzékelőket akarsz üzemeltetni, ott a DALLAS 1-Wire rendszere (pl.: Ds18b20) egyszerű és sokat fel lehet fűzni a buszra. (mivel magának az érzékelőnek van egydi címe) 1db digitális portot visz el, és nálam 30-40m síma 4-eres telefon vezetéken megy, több helyen szabványos RJ-11-es aljzatokat raktap bele, így kialaítva a leágazásokat. UTP-n még messzebre is mehet. De lehet két, vagy több buszt kialakítani, ha a busz hossza vagy iránya gondot jelent.
Nem kell különleges kliens-szerver szoftvert írni hozzá, egy egyszerű könyvtár és már lehet is címezgetni az érzékelőket.
Ha meg magas hőmérsékletet akarsz mérni (120C fölött), akkor már a MAX6675+K type páros, és nincs gond a torzuló jellel.
Az sebességre hivatkoztok itt, de miért is?
Az érzékelők lekérdezése kb. 1mp. Ezek mellett szerintem érdektelen, hogy az I2C 100KHz, vagy az SPI 400KHz. Tudtommal ezeket a protokolokat elsősorban eszközön belüli komunikációra találtak ki, tehet néhány 10cm. Tudom elmennek nagyobb távolságra is, de minek.
Mi a célja a mérésnek? Ha csak hőmérséklet naplózás, akkor a mérési intervallumok 30mp-1perc közöttiek (extrém esetben 10mp). Aztán csinálsz belőle 5 perces átlagokat és azt jeleníted meg grafikonon.
Én kb. így látom, várom más véleményét ezzel kapcsolatban.