togent Creative Commons License 2015.01.30 -4 0 2358

Természetesen nem várom, hogy elismerd, éppen ez a nézetkülönbség lényege, de igazad van fölösleges ismételgetni egy állítást, érvelni is tudni kell mellette!

 

A magyar moratóriumot a génmanipulált vetőmagokat előállító óriáscégek és hozzájuk közel álló tudósok támadják, a génmanipulált fajták előnyös tulajdonságait hangsúlyozva. A szakemberek egy tekintélyes része viszont a kockázatokra figyelmeztet. Dr. Horváth Andrást, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének munkatársát arról beszélt, mit nyerhet és mit veszíthet az ország a génmanipulált haszonnövényekkel.

 

Az egyik oldal azt hirdeti, hogy a GM organizmusok semmi veszélyt nem jelentenek a környezetre és hisztériával vádolják aki tisztában van a lehetséges káros követekezményekkel is.

Természetesen ez utóbbi álláspont tekinthető tudományosnak, hiszen nem a GM technológia ellen, hanem annak biztonságos alkalmazásáért történik az érvelés.

 

A kockázatelemzés első lépése az, hogy számba vesszük az esetleges veszélyeket. Tény, hogy számos táplálkozási, takarmányozási, környezeti, mezőgazdasági és közgazdasági veszély körvonalazódott a GM-növények termesztése és fogyasztása körül.

Ezekre a veszélyekre kutatási eredmények és általános biológiai, ökológiai, közgazdasági összefüggések hívják fel a figyelmet, amelyek egyértelműen a GM-fajták termesztése ellen szólnak. A GM-fajtákat elterjeszteni kívánók ezeket az érveket tagadják vagy bagatellizálják. Ettől függetlenül nem kétséges, hogy igenis vannak konkrét és aktuális veszélyek.

http://www.kunszentmiklos.hu/index.php?newid=956&topic_id=77

 

Sajnos a szabadalmi jogokkal való visszaélés megnehezíti a független, pártatlan vizsgálatokat a témában.

 

A génmanipuláció kérdése Magyarországon is megosztja a szakembereket. Kik támogatják, és kik ellenzik az új technológiát?

            Feltétel nélkül támogatják azok, akik az ún. bioipar (a kutatás és a géntechnológiai úton történő fajta-előállítás) területén dolgoznak. Oka, hogy K+F bevételeik innen származnak. Magát a GM-technológiát mellékhatás-kutatás területén dolgozó kutatók nem ellenzik. A környezettudományi és egészségügyi kutatók csupán konkrét terméket kritizálnak valamilyen mérési eredményük alapján. Ők konkrét koncepcionális melléfogásokról beszélnek, esetleg a mellékhatás-vizsgálatok alacsony számáról, gyönge színvonaláról vagy azok akadályozásáról.

 

Hogyan viszonyulnak a fajtatulajdonosok a géntechnológiai úton módosított fajtákkal történő független kísérletekhez?

            Nem partnerként. Ellenőrzés alatt tartják azok körét, akik vizsgálhatnak. Vetőmagot feltétel nélkül együttműködő kutatócsoportok kapnak, vagy akik mögött határozott nemzeti engedélyezési hatóság áll. Igyekeznek szerződéssel megkötni a vizsgálók kezét, amely arra vonatkozik, hogy eredményeiket csak írásbeli engedélyük után publikálhatják. Az én osztályom addig kapott vetőmagot, amíg nem számolt be az első kritikus eredményről. Attól kezdve nem juthatunk vetőmaghoz, azaz a fajtatulajdonos akadályozza a vizsgálatainkat.

http://www.bdarvas.hu/main.php?id=30

 

A biotech cégek meglehetősen agresszív, tudományellenes módon akadályozzák a tudományos munkát, korlátozzák a kutatás szabadságát. Ez elfogadhatatlan, szomorú eredménye az, hogy alig van független tudományos publikáció a témakörben, két évtized alatt, utólag sem születtek meg még a köztermesztésben lévő fajtákra sem azok az átfogó vizsgálatok amiknek a köztermesztés előfeltételének kellene lenni.

Előzmény: Sidereus Nuncius (2357)