anegytech1 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 47970

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy olyan szerekkel permetezzek és trágyázzak, amik természetes anyagok, tehát ökológiai gazdálkodásban is alkalmazhatóak. Főleg azért, mert a veteményes és a gyümölcsfák elhelyezkedése miatt szinte lehetetlen megoldanom, hogy pl csak a gyümölcsfákat, vagy csak a zöldségeket permetezzem, ezáltal egyrészt sokszor nem tudok időben permetezni, illetve nehezen behatárolható néha az egészségügyi várakozási idő.

Most volt időm utánanézni, és hátha sikerül időben felkészülnöm ezek bevetésére. Bocs, ha kicsit sokat írok, de mivel ez is mindig visszatérő téma, ezért remélem talán másnak is segítek az alábbi leírásokkal. Sokféle hasonló termék van (némelyik horror áron), én az alábbiakat szemeltem ki:

Alginit - itt szerintem sokaknak nem kell bemutatnom. Egy olyan csak nálunk bányászott kőzet, mely javítja a talaj szerkezetét, növeli a vízmegtartó képességet, kissé lúgosít, emellett ásványi anyagokat, mikro- és makroelemeket juttat a talajba. Viszonylag olcsó (30 kg 2200 ft körül van, és 1m2-re 2 kg-ot kell bedolgozni), és pl nálam megoldhatja a kalcium-utánpótlás kérdését is, illetve a homoktalajom javítását. Ha jól tudom, pl Nagyvázsonyban jóval olcsóbban lehet beszerezni, mert ott is bányásszák.

Nematop - lényegében fonálférgeket tartalmaz a készítmény. A tasakot fel kell oldani vízben és ki kell öntözni, majd kissé bedolgozni a talajba. Ezek a fonálférgek elpusztítják a káros lárvákat és pajorokat, majd tobávv szaporodnak. Ez nálam pl kiváltaná a talajfertőtlenítést. Elég drága, az 50 milliós kiszerelés 6300 Ft, de 200-400 liter vízben kell feloldani, ami 100 m2 terület kezelésére elegendő. És felbontás után az egészet el kell használni.

Bactofil por zöldségekhez - szerintem már erről is volt téma a fórumban. Egy mikrobiológiai készítmény, amit szintén be kell locsolni és bedolgozni. Javítja a talajéletet, gátolja a káros mikroorganizmusok felszaporodását és károkozását, serkenti a gyökérképződést és tápanyagfelvételt, növeli a terméshozamot. Kb 1000 Ft 2db 5g-os tasak, ami 200 m2-re elegendő.

Gyökéritató - erről talán itt írtam korábban. Egy keveset használtam belőle (egy maréknyi ajándék tasak), de igazából nincs tapasztalatom. A lényege, hogy a kialakítása miatt növeli a talaj vízmegtartó képességét, illetve megfelelő körülményeket biztosít a hasznos mikroorganizmusok számára. Viszont elég drága, 5kg 3500 Ft körül van, ami nem tudom mennyire elég. Palántakiültetéskor minden palánta alá 2 marékkal kell szórni és elkeverni a talajjal. Hasonló termék a Stockosorb Medium, ami egy hidrogél granulátum, de szerintem ez jóval drágább és nem annyira természetes anyag. Az ára miatt nem nagyon mélyedtem bele a tanulmányozásába.

Humus FW - ez egy folyékony szerves trágya, amit én főleg lombtrágyázásra alkalmaznék, ezáltal kiváltva a műtrágyákat. Kalciumot is tartalmaz, ami nálam fontos. 1 liter 2150 Ft és 1000 liter permetlé elkészítéséhez elég, öntözésnél 500 liter vízhez elég.

Tengeri algakivonat - 100 ml-es kiszerelésben találtam, 1750 Ft, ami 100 liter permetléhez elég. Serkenti a növények növekedését, javítja a termés minőségét, növeli a hozamot. Elvileg gombás, baktériumos és vírusos megbetegedések megelőzésére és megállítására használatos, de a hatásosságával kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok, mindenesetre kipróbálom.

Cuproxat - ezt szintén nem kell bemutatnom, az egyik legjobb rézkészítmény, ami gombás megbetegedések megelőzésére és kezelésére szolgál, virágzás alatt is alkalmazható. Most egyelőre a tengeri algakivonatra fogok támaszkodni, de ha szükséges, ezt is be fogom vetni. Azt nem tudom, hogy esetleg a kettő keverhető-e, de szerintem nem kizárt.

Ha a neveket bemásoljátok keresőbe, találtok hozzájuk linket is.