stevie-13 Creative Commons License 2015.01.27 0 0 45048

Ha ezt a motort választom, ezzel a fogyasztással szívesen kiegyeznék. Te hogy csinálod - milyen a vezetési stílusod? Mekkora városról van szó? Te mit szólsz az autód menettulajdonságaihoz?

A mi sima (nem-Grand) 1.6 Scénic-ünkkel a feleségem járt, az évek során az átlag a fedélzeti számtógép szerint 7.6 - 7.8 liter között alakult, a műszer pontosságát soha nem ellenőriztük.

Az útvonal tipikusan a Halásztelek - Nagyvárad tér volt (16 km), az első 2-3 kilométer csúnya dugóban Halásztelken, aztán fel az M0-ra, Szerémi úton végig néhány lámpával, de 70-es sebességgel a Lágymányosi hídig, onnan a Lurdy ház a kertek alatt, max hármasig felkapcsolva jobbkezes utcákkal. Utána délután ugyanez vissza, csak ott az elején lassú haladással, az M0 utáni szakaszon meg viszonylag nyugis, állandó tempóban.  

Ha én vezettem, általában több decivel kisebb átlagot autóztam - én jobban hagytam kigurulni az autót, egy picivel előrelátóbban kapcsolgattam.

Az évi egyszeri nyíregyházi családlátogatás viszont nem volt egyszerű, az autópályán az óra szerinti 120 volt a kellemes utazótempó tempomattal, a GPS ekkor 115 körül mutatott, de a fogyasztás ilyenkor is elég horror volt, tipikusan 8.5 és 9 között mutatta a kompjúter. A GPS szerinti 130-nál (óra szerint 140) már nagyon csúnyák voltak a mutatott értékek, simán 10 liter körül. Mondjuk a motorban még bőven volt élet, a végsebesség megfogta a gyári értéket a 2 felnőtt + 2 gyerek + csomagok terheléssel is, de olyankor aztán tényleg horror a fogyasztás.

A menettulajdonságok amúgy rendben voltak, a rövid váltó miatt a városi forgalomban kifejezetten fürgének is tűnt, és országúton is teljesen használható volt, persze előzések előtt vissza kellett kapcsolni akár két fokozatot is. Autópályán is akármekkora legális sebességet könnyedén tartott a tempomattal, de ott mondjuk korlátozó tényezőként csak-csak bejött a fogyasztásmérő horror kijelzése....

Előzmény: benediktusz (45047)