togent Creative Commons License 2015.01.22 -1 0 2343

Elismert tehát, hogy nem valósítható meg a GM és a hagyományos növénytermesztés között az együttélés. (Ez persze csak részben igaz, majd később beszélek róla.)

 

Mindenesetre MOST akarják a biotech cégek dűlőre vinni a dolgot,

Választani kell! Vagy minden növényünk GMO lesz egy-egy multi tulajdonában, vagy távol tartjuk egyelőre a köztermesztéstől a technológiát.

 

A biotech érvek tudománytalansággal vádolják az ellenzőket, pedig éppen a GMO hagyományos növények (lényegi) azonosságából kikövetkeztetett érvrendszer hamis, tudománytalan, felelőtlen és veszélyes.

 

A biotech lobbi (hamis) érvrendszerét nagyjából el is puffogtatja Dudits Dénes akadémikus, ez is egy szakember nézőpontja, érdemes megismerkedni vele, bár a legtöbb érv megjelent a topikban is.

Egy két érdekesség:

 

Először is nem lenne szabad elfelejteni, hogy a génmanipuláció egy ősi mesterség, évezredek óta folyik. A szelekció és a keresztezés is génmanipuláció.

Nem igaz, a hagyományos növénynemesítés nem azonos a mai, biotechnológiai génmanipulációval, transzgenikus élőlények létrehozásával, az összemosási kísérlet metévesztő.

 

A kukoricánál már most is a multik dominálják a hazai vetőmagpiacot, ezen a génmanipuláció nem változtat. Már ma a Monsanto, a Pioneer és a DuPont kezében van a magyar kukoricavetőmag-ipar, a vetőmagüzemek. A multik ellen nem azzal kell harcolni, hogy egy új technológiát kizárunk, mert az úgysem fog sikerülni.

Nem igaz, hogy a génmanipuláció nem változtat. Változtat.

 

Vegyünk egy konkrét példát! A magyar gazdák tavaly 4,2 milliárd forintot költöttek a kukoricabogár elleni védekezésre: talajfertőtlenítésre, csávázásra, légi védekezésre. Ha lenne egy kukoricabogár-rezisztens hibridünk, és azt vetnénk, akkor megspórolhatnánk nekik ezt az összeget. Ugyanakkor nem szennyeznénk a talajokat, a környezetet.

Nem igaz. Nem lenne hibridünk, A Monsanto GM kukoricáját vásárolnánk drágábban és elveszne a GM mentes státuszunk, jól ráfizetnénk.

 

Az ökológusok erre azt mondanák, hogy azért ne engedjük termesztésbe a fajtát, mert a molyrezisztenciáért felelős transzgén elterjedhet az egész kukoricapopulációban. Ha egyszer kint van, gyakorlatilag kontrollálhatatlan.

Ez így nem igaz.

De, ez sajnos igaz, hosszútávon kontrollálhatatlan, éppen most volt róla szó.

 

Tehát nincs szükség hazai hatásvizsgálatokra?

Szerintem a kukorica mindenhol kukorica, mindegy, hogy Magyarországon vagy Szlovákiában nő. Ezek a vizsgálatok igen költségesek. Egyenlőre csak néhány fajtáról van szó, de előbb-utóbb az összes növényfajt géntechnológiával nemesítjük majd, nonszensz, hogy minden ország külön vizsgálgassa őket.

No comment, üdvözöllek a szép új világban.

 

A génmanipulált fajtákat előállító cégeket gyakran éri az a vád, hogy nem biztosítanak vetőmagot a független kísérletekhez, csak a hozzájuk lojális, általuk finanszírozott kutatóhelyek végezhetik el, például, a környezeti, táplálkozástani hatásvizsgálatokat. Ezeknek a vizsgálatoknak az objektivitását azután sokan megkérdőjelezik.

Mivel a haszon a fajta-előállítónál fog megjelenni, a fajta-előállító kötelessége minden biztonsági kutatást és kísérletet elvégezni. Sajnálatos, hogy ennyire elmérgesedett a helyzet, és nincs bizalom.

No comment.

http://index.hu/tudomany/dudits4638/