zerfer Creative Commons License 2015.01.21 0 0 820

Szabályokat pillanatnyilag elfelejtve, megpróbáltam józan logikával végiggondolni, mi az a megoldás, ami a legjobban segíti a majdani kutató. Mert valahol ez a cél...
1) Nem írom be a férj nevét az asszony családneveként, mert 99%, hogy nem az volt, mint a férjéé, így a kutatást félreviszi. Ebben az esetben családnév és utónév is <blank>.
2) Ha viszont beírom a férj családnevét, akkor szerintem célszerű a Józsefnét odatenni keresztnévként, mert ez jelezni fogja, hogy volt az elhunytnak felesége, csak nem tudjuk a lánykori nevét.
Ergo szerintem a legtöbb információt a 2) megoldás adja - és mint írtad, még szabályosnak is tekinhető. :o)

A MACSE a hasonló eseteket úgy oldja meg, hogy a feleség nevéhez a "volt" szó kerül. Ez jelzi, hogy tessék csak keresgélni még pl. házasságokat, mert az elúnytnak volt házastársa. A későbbi polgári halotti anyakönyveket nézve özvegy elhúnytaknál már szinte soha nem írták be a volt házastárs nevét. Ez özvegy Kovács Istvánné esetében persze nem jelent problémát, de özvegy Kovács István halálakor az anyakönyv nem mond semmit, ezért célszerű az indexelésnél valahogy jelezni a korábban meghalt feleséget.

Előzmény: Ehiztari (819)