maotai2 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 162

Gyanítom, h olyasmire célzol, h míg az ókorban Egyiptom a világ legnagyobb búza-exportőre volt, ma az 1. importőr. 

Először is Egyiptom ókori fejlettségét kéne indokolni, mivel a bronzkor előtti Egyiptom sokkal fejletlenebb volt, mint a "Termékeny Félhold". Ez sztem természetes, hiszen a legkorábbi civilizációk nem a nagy folyók völgyében jöttek létre, pont a természeti adottságok miatt.

A környezet errefelé nem kedvezett se a növény-nemesítésnek, se az állatok háziasításának. Konkrétan Egyiptomban csak a vad árpa nőtt, és a vadszamár élt.  Az előbbit sem itt nemesítették, az utóbbit valszeg igen. A nagy folyók völgyei ugyan óriási mg-i potenciállal rendelkeztek, de ennek kiaknázásához el kellett érni egy szervezettségi szintet. Ez a szint ezeken a területeken önerőből nem volt elérhető - pont a helyi adottságok miatt (Egyiptom, Mezopotámia, Indus-völgye stb.). 

Ezért jelent+ annyira hirtelen a fejlett civilizáció Egyiptomban az i.előtti 4. évezredben, mert a lakosság átvette a Félhold által kifejlesztett mg-i portfoliót (ahogy a mezopotámiai is, aztán iráni közvetítéssel az indiai is).

Tehát Egyiptom megkapta a kezdő lökést, méghozzá nem önerőből, hanem mert jókor volt jó helyen. Az, h ezt aztán miért nem lett képes tartósítani és továbbfejleszteni, sztem már más kérdés. 

Előzmény: Dick Laurent halott (161)